Este doctor in matematica la Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti. Din 1996 reprezinta minoritatea armeana si comunitatea IT&C din Romania in Parlament. Astazi, Varujan Pambuccian implineste 48 de ani.  "Romanul s-a nascu
Este doctor in matematica la Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti. Din 1996 reprezinta minoritatea armeana si comunitatea IT&C din Romania in Parlament. Astazi, Varujan Pambuccian implineste 48 de ani.  "Romanul s-a nascut inginer" "Cred ca prima intalnire foarte serioasa cu tehnica am avut-o la 4 ani, cand am primit cadou de ziua mea o trusa mecanica foarte elaborata, si de atunci mi-a placut foarte mult asta. Parintii mei m-au incurajat sa fac numai ce imi place. Am fost crescut in libertate absoluta de parintii mei si cred ca este cel mai bun lucru pe care l-au facut pentru mine. In liceu mi-am dorit sa ma fac regizor de teatru, dar am ales pana la urma matematica. Asa a fost sa fie... Matematica se impaca bine cu orice, pentru ca pana la urma este un mod de a gandi care se transforma intr-un mod de viata. Noi, matematicienii, cred ca suntem cei mai prosti oameni de pe pamant, pentru ca avem o gandire foarte simpla si ne plac lucrurile simple, clare si predictibile. Nu intelegem lucrurile complicate niciodata. Cred ca este un lucru bun, pana la urma si un copil este asa. Copiii sunt mai ok decat adultii. M-am apucat de politica dintr-o intamplare. Varujan Vosganian isi facuse partidul si m-a intrebat daca nu vreau sa merg acolo. Si am mers. Suntem prieteni dinainte, de aproape 30 de ani. Politica este mai complicata, dar tot se potriveste cu matematica. Eu am incercat ca intotdeauna sa aplic regula simplu, clar, predictibil in tot ce am facut.  Cred ca tehnologia este cheia dezvoltarii Romaniei. Cred ca poporul roman are un talent genetic, asa cum are fiecare om. La romani, talentul asta este undeva intre lucrurile practice si cele abstracte. Din cauza asta cred ca romanul nu s-a nascut deloc poet, dar s-a nascut inginer. Culmea este ca mai poet mi se pare englezul, chiar si neamtul decat romanul. Frate cu codrul a fost si sper sa nu mai fie foarte multa vreme, dar poet nu. Tineretul din toata lumea s-a imprietenit cu calculatorul si nu numai tineretul. Democratizarea s-a facut cam la fel peste tot. La noi a fost intarziata de comunism, dar in ultimii ani suntem absolut sincroni cu ce se intampla in toata lumea. Este un lucru bun, deoarece creeaza piata pentru industria de care ma ocup. Spun asta cinic si foarte fericit.  Despre domeniul in care lucrez pot sa spun ca este probabil unul dintre datatorii de speranta pentru Romania. Despre Romania ce sa spun... Cred ca ar trebui sa devenim mai constienti de noi insine, de ce avem bun si ce avem rau si sa incercam sa folosim ce avem bun pentru a trai mai bine. Din pacate, exista o idealizare in ce avem rau si o subestimare in ce avem bine."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.