Standard&Poor's Ratings Services nu va modifica ratingurile sau perspectivele societatilor romanesti de stat dupa ce agentia de evaluare financiara a retrogradat perspectiva calificativului Romaniei, a informat, ieri, agentia.
In acest fel, ca
Standard&Poor's Ratings Services nu va modifica ratingurile sau perspectivele societatilor romanesti de stat dupa ce agentia de evaluare financiara a retrogradat perspectiva calificativului Romaniei, a informat, ieri, agentia.
In acest fel, calificativele si perspectivele companiilor din proprietatea statului, Transelectrica, CFR Marfa, CFR SA, Hidroelectrica si Transgaz, nu vor suporta modificari, se arata intr-un comunicat al Standard&Poor's Ratings Services.
Companiile Transelectrica si Transgaz detin in momentul actual calificative "BB plus", cu perspectiva pozitiva, CFR Marfa are ratingul "B" si perspectiva negativa, CFR SA "BB" si perspectiva negativa, iar compania Hidroelectrica detine ratingul "BB minus" si perspectiva pozitiva.
"Ratingurile acestor companii, exceptand CFR SA, se bazeaza pe o abordare legata de performantele companiilor si nu sunt corelate cu ratingul de tara. Desi ratingul CFR SA are la baza o abordare care porneste de la performantele mediului economic, perspectiva companiei nu o reflecta pe cea a calificativului tarii, avand in vedere temerile noastre ca o continuare a standardelor slabe de raportare va duce la cresterea riscurilor legate de transparenta informatiei si ar putea, in cele din urma, sa puna presiuni asupra ratingului", se spune in comunicat.
De asemenea, agentia de rating S&P mai precizeaza faptul ca isi va continua procesul de monitorizare si evaluare a oricarei implicatii a mediului politic care ar putea sa duca la modificari ale calificativelor companiilor romanesti din domeniul infrastructurii.
Standard & Poor's a scazut, saptamana trecuta, perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil si, in acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3".
"Revizuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea ce vine intr-un moment in care problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste reformele structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", a argumentat Remy Salters, analistul-sef al S&P pentru Romania. Analistii agentiei sunt de parere ca aderarea la UE a aparut intr-un moment de incertitudine politica tot mai mare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.