In mijlocul Saptamanii Luminate, Biserica a asezat o sarbatoare a Maicii Domnului - Izvorul Tamaduirii, care se celebreaza astazi. Sarbatoarea este legata de un izvor, o fantana, din Constantinopol. Printr-o minune a Maicii Domnului, apa acesteia a d
In mijlocul Saptamanii Luminate, Biserica a asezat o sarbatoare a Maicii Domnului - Izvorul Tamaduirii, care se celebreaza astazi. Sarbatoarea este legata de un izvor, o fantana, din Constantinopol. Printr-o minune a Maicii Domnului, apa acesteia a devenit vindecatoare si multi bolnavi si-au gasit tamaduirea, astfel incat au statornicit o zi in care toti sa-si aduca aminte de aceasta. Cu putin timp inainte de a ajunge imparat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului si a intalnit un orb ratacit, care l-a rugat sa-i dea apa si sa-l calauzeasca pe drumul spre cetate. Leon a patruns in desisul din apropiere dupa apa, dar nu a gasit. Conform Penticostarului, pe cand se intorcea a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati; si vei cunoaste de indata cine sunt eu, care salasluiesc aici de multa vreme". Leon a facut intocmai si indata orbul a inceput sa vada. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Apoi, imparatul Justinian (527-565) care suferea de o boala grea si s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor, a construit o biserica si mai mare. In satele romanesti, Izvorul Tamaduirii este o sarbatoare foarte importanta. In aceasta zi, preotii scot icoanele in camp.
La aceasta sarbatoare crestinii merg cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domnului, cea care s-a dovedit a fi izvor al Dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului. Tot astazi, in toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.