Intr-o viitoare istorie a romanilor de pretutindeni, macar un pasaj s-ar cuveni daco-romanilor din legiunile imperiale aduse in Britania, pentru a ridica si pazi fortarete (castre) si asezari de-a lungul sistemului de aparare ce impartea Insula in do
Intr-o viitoare istorie a romanilor de pretutindeni, macar un pasaj s-ar cuveni daco-romanilor din legiunile imperiale aduse in Britania, pentru a ridica si pazi fortarete (castre) si asezari de-a lungul sistemului de aparare ce impartea Insula in doua, impotriva scotilor. Asta se intampla prin veacurile doi-trei d. H. Ei, locuitorii spatiului carpato-danubiano-pontic, devenind veterani (betranus), au ramas locului, fiind cu timpul asimilati, considerandu-i azi primii nostri mesageri in Marea Britanie; au lasat destule urme in arheologia si istoriografia engleza...
Nimeni, in afara de specialisti, nu-si mai amintesc de ele. In schimb, sunt la ordinea zilei, mai ales pentru "o anumita parte a presei", faptele reprobabile ale conationalilor nostri sositi (pe cai laturalnice) in UK, unde in 2004 erau peste 40.000 de romani (BBC Online News), cifra depasita cu mult in ultima vreme, in marea lor majoritate intrati ilegal si muncind la negru. Cand sunt prinsi, spun ca sunt someri, precum cei din Hyde Park. Degeaba faceau apel redactorii de la ziarul "Diaspora Romaneasca" din Londra, sa se conformeze legilor britanice, ca ei, necitindu-le, se dedau la acte care au ingrozit pe englezi. Si au fost desigur cateva actiuni menite sa sperie Anglia. Gangsterii romani, socotiti principalii jefuitori de carduri, intr-un lant libanez, au reusit sa fure, din bancomate, multe milioane de lire sterline! La asta se adauga traficul de copii si prostitutia generalizata. Ei se numesc "tepari" si sunt mandri de faptele lor, pana a fi dovediti, arestati, inchisi sau expulzati.
Dincolo de aceste bube pe trupul emigratiei/diasporei/exilului romanesc, autoritatile britanice, de ieri si de azi, precum si oamenii de cultura si stiinta, au numai cuvinte de lauda la adresa celor stabiliti in UK, dupa al doilea razboi mondial si, mai ales, din 1990 incoace. Sunt apreciati studentii si doctoranzii, constructorii si adevaratii meseriasi. Pe langa "Reality-show-ul" romanesc de la BBC, in care unii dintre ei sunt prezentati, avem imagini cu personalitati precum arhitectul prof. univ. Serban Cantacuzino, patronul Trustului "Eminescu" din Anglia si fondator al Fundatiei "Pro Patrimonium" (din anul 2000), omul care la o varsta inaintata s-a implicat direct in salvarea Rosiei Montane. Sunt la mare cinste in structurile artistice "Diva" Angela Gheorghiu si tanara Alina Cojocaru, de la Compania Regala de Balet, Alexander Balanescu, violonist, compozitoarea Nicole Formescu (a creat un fel de imn al romanilor de pretutindeni, "Suntem Romani"), regizoarele Ioana Joca si Ludmila Edwards, remarcabilul pianist Radu Lupu, artistii plastici Mircea Roman si Paul Neagu (m. 4.07.04).
Acum, in timpul Sarbatorilor Pascale, tuturor acestora si mai ales elevilor din "Scolile de Duminica" din Londra, le uram "La multi ani!" si implinirea dorintelor in limba romana. Celor cu deraieri de la conduita si normele de vietuire europene le dorim sa-si infraneze pornirile bezmetice si sa se adapteze regulilor britanice, daca mai vor sa traiasca in Insula. Iepurasul trebuie sa vina pentru toti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.