"Vom propune ministerului un proiect de Hotarare de Guvern in care sa se prevada pentru populatie o esalonare pe 5-10 ani a platilor pentru reabilitare termica, proprietarii nefiind obligati astfel sa achite banii in timpul executiei reale. Statul ar
"Vom propune ministerului un proiect de Hotarare de Guvern in care sa se prevada pentru populatie o esalonare pe 5-10 ani a platilor pentru reabilitare termica, proprietarii nefiind obligati astfel sa achite banii in timpul executiei reale. Statul ar urma sa plateasca integral sumele, iar cetatenii vor achita ulterior contravaloarea lucrarilor. O alta propunere a noastra este ca reabilitarea termica sa fie legata de lucrari de consolidare antiseismica. La consolidare au prioritate cladirile construite inainte de 1940, in timp ce pentru reabilitare termica sunt vizate imobilele ridicate dupa 1950", a explicat Bogdan Sosoaca, directorul executiv al Primariei Municipiului Bucuresti, ieri, la seminarul "Mediafax Talks about Buildings".
Autoritatile municipale vor incepe o campanie de informare a populatiei despre programele de reabilitare termica, in Bucuresti existand peste 700.000 de locuinte, din care circa 250.000 necesita lucrari de interventie. Pretul pe care o familie trebuie sa il plateasca pentru reabilitarea termica a unei garsoniere este de aproximativ 700 de euro, costurile pentru apartamentele de doua si trei camere fiind de 1200 de euro, respectiv 1300-1400 de euro. Prin programul derulat de MTCT, proprietarii platesc o treime din costurile de executie, diferenta fiind asigurata de minister si de autoritatile locale.
Proprietarii nu se inteleg cu bancile
Asociatiile de Proprietari reclama ca, in prezent, contractarea creditelor pentru reabilitarea termica le este refuzata, si din acest motiv ei solicita primariilor si Ministerului Transporturilor sa intervina pe langa bancile comerciale si Banca Nationala a Romaniei. "Am avut discutii cu reprezentantii mai multor banci, iar acestia au afirmat ca nu pot crea un produs specific, intrucat acesta este in contradictie cu procedurile BNR", a anuntat Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. El a mai spus ca auditul energetic si expertiza tehnica trebuie insotite imediat de lucrarile efective, "altfel, aceste diagnosticuri isi pierd valabilitatea". In prezent, desi a fost realizata expertizarea unor cladiri, lucrarile sunt prevazute sa inceapa mult mai tarziu, din cauza procedurilor mult prea greoaie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.