Shell a vandut ieri companiei Rubis, principalul distribuitor independent de GPL de pe piata franceza, afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania si alte cinci state europene, demers care marcheaza iesirea grupului anglo-olandez de pe piat
Shell a vandut ieri companiei Rubis, principalul distribuitor independent de GPL de pe piata franceza, afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania si alte cinci state europene, demers care marcheaza iesirea grupului anglo-olandez de pe piata romaneasca.
Tranzactia, care va fi finalizata pana la sfarsitul primului semestru al anului, vizeaza afacerile Shell cu GPL din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia si se va ridica la o valoare maxima totala de 90 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Rubis.
Divizia GPL Shell este reprezentata pe plan local de Shell Gas Romania si Transgas Services, iar ambele firme fac obiectul tranzactiei cu Rubis. Cele doua firme reprezinta singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce, in noiembrie 2004, grupul petrolier a vandut companiei ungare MOL ultimele benzinarii detinute - 59 de statii - , precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%.
Pentru Romania, tranzactia cu Rubis este conditionata de neexercitarea unui drept de preemtiune de catre Petrom, care nu a decis, pana in prezent, daca va utiliza sau nu dreptul de preemtiune. "Petrom nu a luat nicio decizie in acest sens si ar putea considera exercitarea dreptului de preemtiune numai in urma unei analize care, in acest moment, se afla in derulare", a afirmat directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara.
Dupa aceasta tranzactie cu Shell, Rubis va deveni al doilea operator european independent in domeniul GPL, avand activitati in trei zone importante, respectiv Europa, Africa si Caraibe.
Compania franceza sustine ca, in urma operatiunii, va deveni liderul pietei de GPL in Romania si Elvetia, cu cote de piata importante. Companiile preluate realizeaza anual o cifra de afaceri cumulata de circa 180 de milioane de euro. "Acest portofoliu echilibrat de activitati in state in faza de crestere - cele din Europa de Est - si de maturitate - Elvetia si Germania - vine sa completeze actualele pozitii ale grupului", se precizeaza in comunicatul Rubis.
Reprezentantii Shell sustin ca vanzarea afacerii cu GPL este urmarea strategiei companiei privind orientarea catre activitatile de upstream si downstream profitabil. Compania a renuntat la diviziile GPL pentru ca se concentreaza asupra zonelor in care are deja o prezenta considerabila.
"Shell isi concentreaza investitiile in zonele in care are deja o prezenta considerabila si se dezvolta in regiunile cu potential ridicat de crestere. Am facut progrese semnificative in simplificarea portofoliului, reducerea complexitatii si a costurilor de operare, in vederea implementarii strategiei de grup", a declarat Erwin Friederich, vicepresedintele diviziei de GPL a companiei.
Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, aprovizionand peste un milion de clienti casnici. Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii.
Compania face parte din grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care are activitati in domeniul explorarii, productiei si distributiei de gaze si petrol la nivel mondial.
Rubis are activitati in domeniul GPL, al energiei termale si gazelor naturale. Anul trecut, grupul a realizat afaceri de 728,5 milioane de euro, suma de peste doua ori mai mare decat cea realizata in 2005, si a obtinut un profit inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) de 44,2 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.