Dinamismul sectorului imobiliar romanesc este recunoscut la nivel mondial. Analistii, atat romani cat mai ales cei straini, apreciaza ca Romania este si va ramane un punct fierbinte pe harta imobiliarului european. Fiind catalogata drept "un loc inte

Dinamismul sectorului imobiliar romanesc este recunoscut la nivel mondial. Analistii, atat romani cat mai ales cei straini, apreciaza ca Romania este si va ramane un punct fierbinte pe harta imobiliarului european. Fiind catalogata drept "un loc interesant", Romania se afla in sfera marilor profituri. "Acestea se vor mentine in urmatorii cativa ani, dupa care, moderat, vor descreste", ne-a declarat Ciprian Lopata, CEO al companiei Arco Real Estate Consulting, care a subliniat ca Romania este interesanta nu doar pentru investitorii din real-estate. "Suntem o piata atractiva, mare si relativ educata, cu un potential foarte bun".

Bucurestiul bate Barcelona

Desi parea ca boomul imobiliar de pe piata autohtona nu mai este un subiect atat de discutat, Lopata apreciaza ca boomul nici nu a inceput. "El este in curs de a porni. In 3-5 ani se va resimti cel mai mult si clar in rezidential".
Daca in prezent segmentul rezidential romanesc se confrunta cu un decalaj mare intre cerere si oferta, aceasta este inca mica in comparatie cu ce va urma, ne-a spus Lopata, care considera ca cererea va fi in continua crestere in urmatorii 20-25 de ani, iar preturile vor creste simultan. "Probabil cresterea foarte mare a preturilor va fi in urmatorii 10-15 ani", cand se va ajunge la situatia de a cumpara un mp de locuinta in centrul orasului vechi cu 10.000 euro, a subliniat acesta.
Preturile apartamentelor romanesti, foarte mari pentru clasa medie, le vor depasi in acest ritm chiar si pe cele ale Barcelonei, unde 1 mp de spatiu locuibil nu ajunge la 10.000 euro nici chiar in punctul zero al orasului. In acest sens, Lopata subliniaza ca nici in Bucurestiul de peste 25 de ani preturile nu vor fi atat de mari, "dar peste 10-15 vor fi garantat, fiindca Barcelona se construieste de peste 40 de ani". "In acest timp, nivelul de viata al romanilor va creste mult mai mult decat oferta valabila pe piata si asta va face ca preturile in locatii exclusiviste, precum centrul civic, sa fie extraordinar de mari. In timp, orasul se va reconstrui. Lucrurile se vor degaja. Oamenii vor sta deja intr-o locuinta de buna calitate. In momentul acela presiunea va scadea. Asta se va intampla de la 15 ani in sus".

Dezvoltare echilibrata

Piata imobiliara autohtona se afla la nivelul anului 2000 comparativ cu cea din tarile baltice, iar ceea ce se intampla acum in Bucuresti se observa in urma cu mai bine de cinci ani in Estonia, au subliniat reprezentantii Arco in cadrul evenimentului de lansare a companiei. Conform acestora, in 2005, in Capitala au fost livrate pe piata 600 de apartamente noi, cu 3.000 mai putin decat in Tallin, oras cu o populatie de 400.000 de locuitori.
Daca estimarile referitoare la ritmul de crestere al preturilor locuintelor sunt impartite in randul analistilor, referitor la dimensiunile Capitalei, acestia apreciaza ca actualul Bucuresti va fi, in urmatorii ani, doar centrul orasului. "Centrul va fi ca in orice oras mare si civilizat din Vest, pentru business. Primul inel, al doilea sunt pentru locuit, al treilea pentru a doua casa".
Dezvoltatorii, a caror atentie a fost acaparata de nord, se vor muta catre toate zonele, inclusiv in partea de sud, "o zona defavorizata, unde preturile vor creste". "Regula capitalismului este ca asigura balansul intre cerere si oferta. Oamenii incep sa construiasca, iar dezvoltarea va fi echilibrata. Zonele bune vor fi mai multe", subliniaza Lopata.

Imobiliarul, cea mai buna banca

In conditiile in care preturile, practic, vor exploda, urmand trendul Europei de Est, investitorii sunt tot mai atrasi de piata romaneasca. Investitiile sunt masive, fapt dovedit si de rapiditatea cu care fonduri de investitii achizitioneaza inca din stadiul de proiect. "Se cumpara un apartament acum pentru ca este cea mai buna investitie, incomparabila cu orice banca din lume. Economiile nu ar trebui sa stea in banci. Eu nu am niciun ban in banca. Toti banii sunt in imobiliar in mai multe tari din Europa de Est", ne-a declarat managerul operatiunilor Arco din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.