Subliniind, inca din capul locului, ca vizita sa in tara noastra nu are nici o legatura cu actualele evolutii de pe scena politica romaneasca, oficialul german, totodata lider al Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, a pledat in favoare
Subliniind, inca din capul locului, ca vizita sa in tara noastra nu are nici o legatura cu actualele evolutii de pe scena politica romaneasca, oficialul german, totodata lider al Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, a pledat in favoarea valorificarii sansei oferite aderarea la UE, sugerand oficialilor de la Bucuresti de adoptarea unui limbaj comun. "Romania trebuie sa duca o politica activa, spre binele sau, si sa valorifice oportunitatea aderarii, asa cum au facut si alte tari care au aderat in trecut la UE", a declarat Suzanne Kastner, subliniind importanta urmatorilor "doi-trei ani" pentru succesul acestor eforturi. "Nu trebuie create transee, ci, dimpotriva, trebuie actionat spre binele Romaniei", a adaugat oaspetele german, recomandand oficialilor romani "sa foloseasca un limbaj comun" si "sa nu actioneze unul impotriva celuilalt". Amanarea alegerilor europene "nu trebuie supraapreciata", a mai spus Kastner, avertizand, pe de alta parte, desi aceasta hotarare "nu este nemaipomenit de teribila", Romania nu trebuie sa lase impresia celorlalte state europene ca nu poate lua decizii clare. Referitor la posibilitatea intrarii PSD la guvernare, vehiculata in ultimele zile, oficialul german a declarat ca nu le-a facut social-democratilor romani nici o recomandare in acest sens. "Ei stiu cel mai bine daca este oportuna sau nu intrarea lor la guvernare", a declarat Kastner. Oficialul german a revenit, totodata, asupra afirmatiilor sale anterioare, referitoare la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, ca urmare a motiunii anti-Macovei, respingand relatarile din presa drept "absolut eronate". "Nu stiu cum s-a ajuns la aceasta interpretare. In respectiva declaratie am avut o atitudine critica fata de motiunea impotriva ministrului Macovei, am vorbit si despre posibilitatea declansarii clauzei de salvgardare, insa nu am facut nici o legatura intre cele doua chestiuni. Ulterior, am revenit cu precizari la aceasta declaratie si le-am cerut liderilor romani sa faca pasii necesari pentru perioada post-aderare. Daca nu se vor face eforturi in aceasta directie, ar fi posibil sa fie activata clauza respectiva, pentru a-i determina pe responsabilii romani sa ia masurile necesare", a explicat Kastner, cu mentiunea ca isi mentine pozitia exprimata in urma cu aproape o luna. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.