Omul de afaceri din Harghita Csibi Istvan a devenit cunoscut o data arestarea sa in urma cu trei ani. Csibi a fost acuzat de mai multe infractiuni cu violenta, dar si de o serie de nereguli fiscale la firmele pe care le patroneaza. Pe numele lui,
Omul de afaceri din Harghita Csibi Istvan a devenit cunoscut o data arestarea sa in urma cu trei ani. Csibi a fost acuzat de mai multe infractiuni cu violenta, dar si de o serie de nereguli fiscale la firmele pe care le patroneaza. Pe numele lui, de-a lungul timpului, au fost deschise peste 25 de dosare penale, dintre care unele nu au fost finalizate nici pana acum, iar in altele a fost achitat sau nu s-a dat o sentinta definitiva si irevocabila. Csibi a stat 23 de luni in arest preventiv, alte zeci de persoane ajungand dupa gratii. Imediat dupa ce magistratii au decis arestarea lui Csibi, avocatii lui au protestat si au declarat ca in spatele actiunii impotriva clientului lor se afla o serie de lideri ai UDMR.
Recent, Csibi Istvan eliberat in cursul anului trecut, a fost protagonistul unui nou incident, cel putin ciudat. La sfarsitul lunii ianuarie pe numele omului de afaceri a fost deschis un nou dosar penal. De data asta pentru conducere sub influenta alcoolului si refuzul recoltarii de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Incidentul rutier a avut loc pe strada Harghita din Miercurea Ciuc, cand masina de teren al omului de afaceri a derapat si a intrat intr-un stalp electric. Conform datelor aflate la dosarul intocmit de politisti, la volanul masinii s-ar fi aflat Csibi. Potrivit Inspectoratului de Politie Harghita, incidentul a fost depistat intamplator de catre agentul sef adjunct, Gheorghe Filip, membru al unei patrule de siguranta publica din cadrul Politiei Municipiului Miercurea Ciuc. Martorii si cei implicati ii contrazic insa pe politisti si declara ca la volanul masinii omului de afaceri s-a aflat soferul acestuia, Sergiu Chiriac-Mate. In acest sens, soferul a dat si o declaratie in fata politistilor. Oamenii legii sositi la fata locului au respins ideea ca masina era condusa de sofer si i-au cerut lui Csibi sa accepte testarea cu acoolscopul si recoltarea probelor biologice. Potrivit politistilor, omul de afaceri parea a fi sub influenta bauturilor alcoolice, iar din cauza "starii in care se afla, Csibi a devenit incoerent in exprimare, prezentand momente de somn sau inconstienta, motiv pentru care a fost solicitata o ambulanta". "Autorului accidentului i-au fost acordate ingrijiri medicale de prim-ajutor si a fost transportat la Sectia Urgente a Spitalului Judetean Miercurea-Ciuc, unde a refuzat din nou sa se supuna recoltarii de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei", se precizeaza in comunicatul Politiei.
O alta versiune
Contactat de ZIUA, omul de afaceri din Miercurea Ciuc prezinta povestea intr-o alta viziune. "Am baut in noaptea respectiva, dar la volanul masinii se afla soferul meu. Imediat dupa incident soferul s-a ocupat de anuntarea politiei, salvarii si a unei firme de tractari auto. Din cauza bauturii si a impactului mi-a fost rau de mai multe ori. Aici doresc sa precizez ca nu sunt un consumator de bauturi alcoolice, deci chiar si o cantitate mai mica ma afecteaza serios. La momentul sosirii echipajului de politie, primul care a fost zarit de catre politist am fost eu. Ciudat este ca, fara sa intrebe cine a condus, mi-a cerut actele si m-a solicitat sa fiu testat alcoolscopic. Am refuzat explicandu-i ca nu eu am condus. Am fost transportat, aflat inca in stare de soc, la sediul Politiei unde din nou mi s-a facut rau. Ulterior am ajuns la spital. Nu am condus eu masina, nu am negat ca am consumat alcool, am martori care sustin spusele, iar soferul a declarat in repetate randuri ca s-a aflat la volanul masinii. Tot incidentul il pun pe seama unei vendete care a fost declansata impotriva mea cu patru ani in urma", sustine Csibi Istvan. Conform unor surse din interiorul politiei din Miercurea Ciuc, politistii au ordin sa il vaneze pe Csibi si sa faca tot posibilul sa-l gaseasca vinovat cu orice abatere indiferent cat de mica ar fi. In spatele acestei comenzi s-ar afla, potrivit acelorasi surse, un lider UDMR si un sef al administratiei locale.
A refuzat sa finanteze partidele politice
Arestarea lui Csibi a fost considerata, la vremea respectiva, de apropiatii sai o razbunare a unor factori politici si economici. "Csibi nu a cotizat la nici un partid, el se ocupa doar cu afaceri", au declarat mai multi apropiati al omului
de afaceri.
Chiar si povestea ca el ar fi dorit sa lanseze un candidat in alegerile locale din 2004 pentru scaunul de primar din Miercurea Ciuc a fost o inventie a unui lider local al UDMR. Povestea se referea la un renumit medic din oras despre care se zvonea ca vrea sa candideze la postul de edil si ca va fi sustinut financiar, in campania electorala, de Csibi. Totul a pornit de la faptul ca atat omul de afaceri, cat si medicul respectiv au fost crescuti in acelasi orfelinat. Din cate se pare, actualul primar al orasului, Robert Raduly (foto), a fost cel care a lansat povestea. Altfel, interesant este ca inainte de arestarea lui Csibi Istvan, confrom unor surse ale ZIUA, un influent om politic si de afaceri din zona pusese ochii pe unele dintre firmele acestuia. Cele trei societati comerciale "Hamerock" aduc un profit considerabil, iar persoana respectiva a dorit sa cumpere un pachet important de actiuni de la Csibi, dar a fost refuzat. Aceste negocieri s-au purtat cu vreo doua luni inainte de arestarea lui Csibi. In acelasi timp, este de notorietate faptul ca in mai multe randuri liderii UDMR au incercat sa-l inregimenteze politic pe Csibi, ultima data fiind chiar in 2003, cu un an inainte ca omul de afaceri sa ajunga dupa gratii. "Istvan Csibi a dezvoltat mai multe afaceri in zona Miercurea Ciuc. In mai multe randuri, UDMR a facut presiuni pentru a-l inregimenta politic. Pentru ca nu a dorit acest lucru, lui Csibi i-a fost cerut zece la suta din profitul firmelor sale pentru sponsorizari sau donatii. Acest procent inseamna in jur de un milion de euro", declara avocatul omului de afaceri, Lucia Furtuna, in perioada in care clientul sau se afla in arest preventiv. Liderii UDMR au negat orice amestec in cazul Csibi.
Csibi, in viziunea Curtii de Apel Targu Mures
In vara anului 2004 biroul de presa al Curtii de Apel Targu Mures a remis un comunicat in care prezinta cazul Csibi. Un comunicat de cinci pagini care ar putea fi folosit drept scenariu pentru o telenovela de succes.
In continuare redam pasaje din acest document, fara sa mai facem vreun alt comentariu.
In urma cu zece ani s-a intors in Miercurea Ciuc, devenind in timp actionar majoritar sau minoritar la mai multe societati comerciale, astfel reusind sa-si creeze un monopol economic in zona. Firmele sale aveau un obiect vast de activitate, aici incluzand nu numai firmele unde era actionar, dar si firmele pe care le controla cum ar fi cultura vegetala si cresterea animalelor SC Agroind SRL Miercurea Ciuc, extractia pietrei pentru constructii SC HAMEROCK SA Constructii, comunicatii, cai terestre, statie de preparare emulsii bituminoase, constructii metalice, SC HAMEROCK BAU, SC HAMEROCK METAL, comert cu ridicata de bauturi alcoolice SC NEPTUN SA, SC NEPTUN IMPEX, editarea ziarelor etc.
In privinta acestor societati organele financiare au efectuat putine verificari, iar constatarile s-au materializat intr-un singur dosar. In urma verificarilor financiar-contabile efectuate in acest an s-au semnalat fraude semnificative la unele din aceste societati.
In perioada 1999-2003 Istvan Csibi a reusit sa-si organizeze si sa conduca un grup format din angajatii sai, indivizi din localitate sau din alte zone, unii cu antecedente penale, unii fosti politisti pe care ii folosea ca "recuperatori" la perceperea "taxelor de protectie", impartirea zonelor de influenta, la "atentionarea" sau "pedepsirea" fostilor angajati, a concurentilor si in general a tuturor persoanelor care il "deranjau".
Astfel, in aceasta perioada au fost comise pe raza municipiului, de catre aceste persoane, o multime de fapte de talharie, vatamari corporale, ultraj contra bunelor moravuri, lipsire de libertate, distrugeri prin incendiere, tentativa la omor, etc. S-au intocmit peste 30 de dosare penale care au ca obiect aceste infractiuni in care sunt cercetate peste 20 de persoane. In patru dosare s-a luat masura arestarii preventive a inculpatului Istvan Csibi. In alte trei dosare masura arestarii lui Robert Tanko, iar in alte dosare masura arestarii preventive a altor zece inculpati.
Prin actiunile inculpatului si a acolitilor sai s-a creat o stare de temere in Miercurea Ciuc si alte localitati din zona, ceea ce a determinat ca o perioada indelungata de timp, partile vatamate sau cei care aveau cunostinta, sa manifeste o retinere in demascarea acestora.
Aceasta stare de temere a determinat si o implicare nesemnificativa a autoritatilor locale, ceea ce a incurajat grupul infractional in savarsirea de fapte penale".
De la 2 la 7 ani
Conform noului Cod Rutier conducatorii vehiculelor sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei la solicitarea politistului rutier. Daca Csibi va fi gasit vinovat pentru incidentul rutier petrecut la sfarsitul lunii ianuarie el poate fi incadrat la Art. 87., punctul 5 din Codul Rutier. Conform acestui paragraf "refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul (...) de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".
O biografie romantata
Csibi Istvan a fost marinar pana in 1992. El a fost crescut in casa de copii din Miercurea Ciuc. In anii cat a servit la marina, a profitat de posibilitatea unor afaceri. Csibi facea trafic cu orice, de la cafea, alcool, tigari, blugi pana la aparatura casnica. A fost vestit pentru inventivitatea cu care reusea sa ascunda marfa de contrabanda pentru a scapa de vamuire. "Era in stare sa desfaca peretii cabinei ca sa ascunda marfa. Majoritatea marinarilor aduceau marfa in Romania, Csibi gasea sa cumpere cate ceva in fiecare port si vindea in portul urmator. Avea bani, cat nu avea nici comandantul navei. Imprumuta bani cu camata", sustine un fost coleg de-al lui Csibi cu care a servit pe aceeasi nava, Mihai Popa. La nici un an dupa ce s-a lasat de marina, Csibi s-a intors in orasul Miercurea Ciuc, iar cu banii pe care a reusit sa-i stranga s-a apucat de afaceri. Initial a deschis o firma de export-import cu bauturi alcoolice. A reusit sa incheie cateva contracte avantajoase. Dupa scurt timp, Csibi a prins aripi in afaceri si a inceput sa faca negot cu orice.
Apel public impotriva lui Csibi Istvan
In data de 23 martie 2006, dupa ce a fost eliberat din arestul preventiv, Csibi a fost acuzat de omul de afaceri Janos Kurko si de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, ca i-ar fi amenintat la telefon. Cei doi, impreuna cu un jurnalist din oras, Szondy Zoltan, au facut chiar un apel public la solidaritate in Miercurea Ciuc, rugandu-i pe toti cei care se simt amenintati de Csibi sa anunte autoritatile. Cu toate acestea, cei care sustin ca au fost amenintati au refuzat sa ceara protectia Politiei.
Astfel, omul de afaceri harghitean Kurko Janos, unul din martorii acuzarii in procesele lui Csibi Istvan, a declarat imediat dupa eliberarea acestuia din arest ca a fost sunat si amenintat cu moartea, in limba maghiara, de Csibi Istvan. Acesta a sustinut ca are informatii ca apelul telefonic de amenintare primit a fost dat de la un post public de telefonie din Miercurea Ciuc. Curios este ca la ora care a fost invocata de Kurko, Csibi se afla in Suceava unde finaliza actele de eliberare din penitenciar. La randul sau, fostul deputat UDMR Raduly Robert, actualul primar al Municipiului Miercurea Ciuc, a declarat presei, imediat dupa eliberarea lui Csibi Istvan ca "daca iti este eliberat calaul, nu poti sa fii neaparat bucuros si sa saluti o asemenea decizie a Justitiei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.