Potrivit presedintelui CNS Cartela Alfa, Bogdan Hossu, incepand cu 31 martie, categoria conditiilor deosebite de munca trebuie eliminata, angajatorii fiind obligati sa investeasca in transformarea acestor locuri de munca in conditii normale sau condi
Potrivit presedintelui CNS Cartela Alfa, Bogdan Hossu, incepand cu 31 martie, categoria conditiilor deosebite de munca trebuie eliminata, angajatorii fiind obligati sa investeasca in transformarea acestor locuri de munca in conditii normale sau conditii speciale. Pentru ca angajatorii nu au investit in imbunatatirea locurilor de munca, Ministerul Muncii a propus amanarea pana la sfarsitul anului 2008 a termenului pana la care aceste locuri de munca trebuie transformate in conditii normale. Liderul sindical a atras atentia ca, daca pentru ca Romania sa se alinieze la standardul european, conditiile deosebite de munca vor fi transformate in conditii normale, fara a se face imbunatatiri, singurii afectati vor fi muncitorii, care vor lucra in aceleasi conditii grele, dar nu vor mai beneficia de facilitatile acordate pentru munca in conditii grele. La ora actuala, lucratorii incadrati la categoria conditii deosebite de munca primesc sporuri la salariu si o reducere a varstei de pensionare cu maximum opt ani. Pe de alta parte, Hossu a sustinut ca Inspectoratele Teritoriale de Munca nu isi fac datoria, iar amenzile pe care le aplica o data pe an sunt foarte mici, maximum fiind de 2000 de lei. "Cartel Alfa propune ca aceste amenzi sa se faca trimestrial, nu anual, iar valoarea lor sa creasca. Angajatorii nu imbunatatesc conditiile de la locul de munca si astfel se dezvolta coruptia, pentru ca acestia platesc inspectorii de la ITM pentru ca acestia sa constate ca sunt conditii normale de munca", a spus Bogdan Hossu, citat de Mediafax.
Fara penalizari
CNS Cartel Alfa a mai propus si posibilitatea ca lucratorii care muncesc in conditii deosebite sa poata iesi la pensie anticipat, fara sa fie penalizati pana la implinirea varstei legale de pensie, asa cum se intampla in cazul celorlalti muncitori. Pe de alta parte, angajatorii sunt incantati sa fie scoase aceste categorii de locuri de munca deoarece vor plati contributii mai mici la Fondul de Asigurari Sociale. Potrivit liderului sindical, in prezent, in Romania, muncesc in conditii deosebite peste 400.000 de lucratori, desi o statistica a Ministerului Muncii arata, ca la 1 ianuarie, in conditii deosebite lucrau putin peste 100.000 de muncitori. Locurile de munca in conditii deosebite sunt cele din industria constructoare de masini, siderurgie sau din medii cu umiditate, zgomot sau caldura peste media permisa de lege. Ministerul Muncii a elaborat si a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ care prevede ca avizele de incadrare in conditii deosebite de munca pot fi prelungite pana la 31 decembrie 2008, desi, potrivit legislatiei in vigoare, acestea expira in 6 martie 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.