Procurorii verifica, in cadrul demersului privind asa-zisa autonomie a Tinutului Secuiesc, fapte ce ar aduce amenintari sigurantei si ordinii de drept ale statului roman. In ceea ce-l priveste, senatorul Gheorghe Funar a facut o plangere, anul tre
Procurorii verifica, in cadrul demersului privind asa-zisa autonomie a Tinutului Secuiesc, fapte ce ar aduce amenintari sigurantei si ordinii de drept ale statului roman. In ceea ce-l priveste, senatorul Gheorghe Funar a facut o plangere, anul trecut, in luna septembrie, impotriva participantilor adunarii de la Miercurea Ciuc din 2006, primari si viceprimari maghiari din Tinutul Secuiesc, care au intocmit o declaratie de intentie pentru obtinerea, utilizand formele legale, a etapelor de autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc cuprinse in programul UDMR, initiatorul acestui proiect.
"Uniune pentru Tinutul Secuiesc" este un program de "asociere" a consiliilor locale din Tinut, dupa "modele ce functioneaza si in Uniunea Eudopeana". Presedintele UDMR, Marko Bela declara ca obtinerea autonomiei, inclusiv a celei teritoriale, reprezinta un "deziderat" al secuimii, chiar daca pentru aceasta este necesara modificarea Constitutiei si a unui intreg cadru legislativ in domeniu. Asupra statului roman actioneaza o "organizatie terorista" care urmareste dezbinarea integritatii Romaniei, a declarat senatorul Gheorghe Funar despre cei ce au participat la adunarea de la Miercurea Ciuc, aratand ca UDMR a actionat, in 2006, "dupa un plan diabolic".
Apatie la referendum
La Miercurea Ciuc, unde se desfasoara referendum-ul privind autonomia Tinutului Secuiesc, secuii nu se inghesuie sa-si declare optiunile si nici voluntari pentru adunarea voturilor cu urna nu sunt in numar suficient. "Am avut doar 20 de voluntari pana la inceputul saptamanii, din Miercurea Ciuc, la care s-au adaugat inca 20 din Baraolt (Covasna)", a spus liderul Consiliului National Secuiesc (CNS) din Scaunul Ciuc, Csibi Barna. Barna a mai spus ca au fost numarate, luni 1834 de voturi pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Unele voturi au fost anulate pentru ca, spune Barba, un voluntar a scapat urna intr-o balta distrugand 21 de buletine, din care "nu s-a mai inteles nimic", a precizat liderul CNS Ciuc. Despre lipsa cooperarii oamenilor, Csibi Barna a ridicat din umeri: "Ne este greu sa ne imaginam motivul pentru care toata lumea sta si asteapta sa se petreaca miracolul decretarii autonomiei Tinutului Secuiesc, din care ne mandrim si noi ca facem parte, dar nimeni nu conlucreaza cu noi in acest scop". Nici romanii din Miercurea Ciuc nu dau ghies la urne ci, "atunci cand vad urna de vot, refuza sa-si exprime optiunea, inchid oamenilor usa in nas, desi si votul lor este important, pentru ca si ei sunt traitori pe aceste meleaguri", a aratat Csibi Barna. De fapt, asa cum declara, CNS se bazeaza in actiunea de referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc pe Raduly Robert Kalaman, primarul din Miercurea Ciuc, vicepresedintele UDMR Ciuc. "Suntem de acord si sprijinim aceasta actiune initiata de CNS Ciuc", a spus primarul, precizand ca, in aceasta saptamana se vor face " toate diligentele ca ea sa se petreaca nu doar in municipalitate, ci in toate orasele si comunele din intregul areal Ciuc".
"O noua obraznicie"
Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS, a reactionat, la inceputul saptamanii, aratand ca CNS nu a incalcat legile tarii sau Constitutia, chiar daca procurorii sunt datori sa inceapa o ancheta in urma unor sesizari. O consultare a populatiei pe tema unei autonomii teritoriale a Tinutului Secuiesc, un referendum "neoficial", a spus Csaba (dar care e sprijinit nemijlocit de autoritatile locale, n.n.) nu vine impotriva Constitutiei, pentru ca legea fundamentala garanteaza dreptul la opinie. Raportul SRI despre Tinutul Secuiesc ne aminteste de raportul Harghita-Covasna, a precizat vicepresedintele CNS. Prin acest referendum nu sunt puse in pericol ordinea de drept si siguranta nationala", a opinat Ferencz Csaba. In replica, vicepresedintele PC, Nicolae Popa, a solicitat demiterea liderului UDMR, Marko Bela, a carui initiativa privind autonomia o considera "o incalcare grosolana a ordinii constitutionale" si "o noua obraznicie". (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.