Judecatoria Iasi a acordat unor cetateni romani care au infiintat asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" statutul de "etnici moldoveni". Aceasta in ciuda prioritatilor politicii nationale a Administratiei lui Traian Basescu si misiunii Serv
Judecatoria Iasi a acordat unor cetateni romani care au infiintat asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" statutul de "etnici moldoveni". Aceasta in ciuda prioritatilor politicii nationale a Administratiei lui Traian Basescu si misiunii Serviciului Roman de Informatii si a Parchetului Iasi care sunt obligate sa asigure respectarea legilor si Constitutiei Romaniei. Trei membri fondatori au fost primiti cu entuziasm de comunistii din Parlamentul de la Chisinau in cursul zilei de joi. Claudiu Alexa, Marian Russo si Lucian Timofticiuc - transformati in cozi de topor - s-au dus la Chisinau reprezentand asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania". Diversiunea vine sa intareasca teoria stalinista a existentei unui popor moldovenesc fiind plasata intr-un moment in care Romania este supusa unui atac concertat - intern si extern. Practic, daca "etnicii moldoveni" se inmultesc cu ajutorul serviciilor secrete anti-NATO si anti-Romania, in curand, acestia ar putea cere unirea Moldovei cu "patria-mama" - Republica Moldova.
Ideea lui Stalin
Batalia esentiala care se duce la est de Prut este una simbolica, iar elementele centrale sunt limba si denumirea poporului. Batalia nu este noua - dateaza din 1924, cand Stalin a infiintat la est de Nistru Republica Socialista Sovietica Autonoma Moldoveneasca - cu scopul declarat de a fi cap de pod pentru reocuparea Basarabiei. Inventia stalinista stabileste existenta unei limbi moldovenesti si a unui popor moldovean, separate de limba romana si poporul roman. In vreme ce in limba romana "moldovean" are un sens regional, referindu-se la zona dintre Carpatii de est si Prut, dincolo de rau a aparut un sens politic. Comunistii de la Chisinau se delcara "moldoveni" si vorbitori de "limba moldoveneasca".
Cozile de topor
Marian Russo este presedinte al Comitetului Judetean Iasi al Uniunii Tineretului Socialist; Claudiu Alexa este membru al Partidului National Liberal si consilier in Consiliul Local Husi, iar Lucian Timofticiuc se prezinta a fi jurnalist. Cei trei au fost prezentati joi dimineata in Parlamentul de la Chisinau de comunistul Victor Stepaniuc, starnind protestele crestin-democratilor, ca fiind reprezentantii "Comunitatii Moldovenilor din Romania". Marian Russo a inregistrat la Judecatoria Iasi la data de 12 ianuarie 2007 cererea pentru inregistrarea Asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" care are ca scop declarat "apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani ce au origine etnica moldoveneasca". Drept sigla si-a ales bustul voievodului Stefan cel Mare. Parchetul Iasi a declarat la 12 februarie recurs impotriva incheierii din 12 ianuarie 2007 - insa asociatia este activa, avand statutul de persoana juridica.
Prezentati cu surle la Chisinau
La deschiderea sedintei plenare a Parlamentului de la Chisinau, introdusi de parlamentarul comunist Victor Stepaniuc, au intrat in sala trei indivizi, pe care Marian Lupu, presedintele Parlamentului, i-a prezentat incalcand toate normele de protocol ale unor astfel de sedinte, ca "o delegatie a Comunitatii Moldovenilor din Romania", informeaza agentia Romanian Global News.
Ca reactie la diversiunea creata in Parlamentul de la Chisinau, deputatul Vlad Cubreacov, presedintele Fractiunii PPCD de la Chisinau, a adresat o interpelare pe aceasta tema.
La televiziunea lui Voronin
Dupa prezentarea din Parlamentul de la Chisinau a "etniei moldovenesti" din Romania, cei trei cetateni romani au fost invitati la televiziunea nationala de la Chisinau - aflata in totalitate sub controlul autoritatilor comuniste - transmite Romanian Global News. Cei trei s-au plans in direct ca sunt discriminati in Romania, unde, daca se duc, de exemplu la Bucuresti, si cer parjoale nu li se dau si li se spune sa ceara chiftele.
Au continuat exprimandu-si regretul ca singurul reprezentant al moldovenilor din Romania a fost, la randul sau, discriminat fiind dat afara din Guvernul Romaniei - era vorba de Mihai Razvan Ungureanu.
Cei trei au spus ca vor conta pe sprijinul financiar al Chisinaului pentru a construi un centru cultural "moldovenesc" la Iasi si pentru pastrarea identitatii nationale "moldovenesti". (George DAMIAN)
Smirnov spre independenta totala
Autoproclamata republica transnistreana a renuntat definitiv la proiectul formarii unui stat comun cu Republica Moldova, relateaza Mediafax. O rezolutie a Consiliului Suprem al autoproclamatei republici a fost publicata joi, si a intrat imediat in vigoare, anuland astfel documentele anterioare care vizau posibilitatea crearii unei confederatii sau a unui stat federal impreuna cu Republica Moldova.
Documentele anulate sunt rezolutia Parlamentului transnistrean din 6 ianuarie 1993 care prevedea formarea unei confederatii cu Republica Moldova si cea din 9 aprilie 2003 care stipula principiile mecanismului de redactare si sprijin al proiectului de Constitutie al statului federativ format de Transnistria si Republica Moldova. Primul document a fost adoptat in urma negocierilor privind formarea republicii separatiste care au demarat dupa incheierea conflictului armat din 1992 dintre Chisinau si Tiraspol.
Negocierile au fost mediate de Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE). Cel de-al doilea document a fost adoptat in urma initiativei din 2003 a presedintelui moldovean Vladimir Voronin, privind solutionarea conflictului transnistrean, prin transformarea Republicii Moldova in stat federal. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.