Unul dintre filmele nominalizate la Oscar pentru categoria "scenariu adaptat" este "Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite". O parte din aceasta pelicula a fost turnata intr-un sat dambovitean, Glod. Filmarile
Unul dintre filmele nominalizate la Oscar pentru categoria "scenariu adaptat" este "Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite". O parte din aceasta pelicula a fost turnata intr-un sat dambovitean, Glod. Filmarile au avut loc in toamna anului 2005, iar participantii au fost platiti dintr-o cutie de carton, cu cate doua-trei sute de mii de lei pe persoana.
Satul Glod este in realitate un "cartier" al comunei Moroeni. Localnicii vorbesc doar despre tiganie.
Satul este populat aproape in totalitate de romi. Casele sunt pestrite, romi mai rasariti construindu-si locuinte din caramida. Majoritatea caselor sunt insa din chirpici sau din paianta. Cei mai saraci nu au nici geamuri, gaurile fiind astupate cu saci de plastic prinsi cu tinte de tocul geamului.
In ajunul decernarii premiilor Oscar, romii din Glod sunt suparati intrucat, sustin ei, in film nu s-a spus adevarul despre comunitatea lor. Totodata, conform acestora, producatorii le-au spus ca se turneaza un film documentar despre viata lor, nicidecum un film. Altfel, despre premiile Oscar nu a auzit nimeni.
In schimb joi seara, o delegatie de trei romi din sat a plecat spre Statele Unite ale Americii. Mai exact in Hollywood, pentru a fi audiati de o instanta. Ei au cerut zeci de milioane de dolari despagubiri pentru scenele denigratoare din film. (L.K.)
Nominalizari din 2007
Ceremonia de decernare a premiilor va fi transmisa in direct la TVR duminica noaptea de la ora 0.50.
Cel mai bun film: Babel, The Departed, Letters Fom Iwo Jima, Little Miss Sunshine, The Queen
Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu (Babel), Martin Scorsese (The Departed), Clint Eastwood (Letters from Iwo Jima) Stephen Frears (The Queen); Paul Greengrass (United 93).
Cel mai bun actor: Leonardo DiCaprio (Blood Diamond), Ryan Gosling (Half Nelson), Peter O'Toole (Venus), Will Smith (The Pursuit of Happyness) si Forest Whitaker (The Last King of Scotland).
Cea mai buna actrita: Penelope Cruz in Volver; Judi Dench in Notes on a Scandal, Helen Mirren in The Queen, Meryl Streep in The Devil Wears Prada, Kate Winslet in Little Children.
Cea mai buna actrita in rol secundar: Adriana Barraza in Babel, Cate Blanchett in Notes on a Scandal, Abigail Breslin in Little Miss Sunshine; Jennifer Hudson in Dreamgirls, Rinko Kikuchi in Babel.
Cel mai bun actor intr-un rol secundar: Alan Arkin in Little Miss Sunshine, Jackie Earle Haley in Little Children, Djimon Hounsou in Blood Diamond, Eddie Murphy in Dreamgirls, Mark Wahlberg in The Departed.
Cel mai bun film strain: After the Wedding, Days of Glory (Indigenes), The Lives of Others, Pan's Labyrinth, Water.
Cel mai bun film de animatie: Cars, Happy Feet, Monster House
Cel mai bun scenariu adaptat: Borat Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, Children of Men, The Departed, Little Children, Notes on a Scandal.
Cel mai bun scenariu original: Babel, Letters from Iwo Jima, Little Miss Sunshine, Pans Labyrinth, The Queen.
Cea mai buna coloana sonora: Babel, The Good German, Notes on a Scandal, Pans Labyrinth, The Queen.
Cele mai bune efecte vizuale: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Poseidon, Superman Returns.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.