Decizia recenta a Curtii de Apel Alba Iulia privind incadrarea lucrarilor la mina de aur de la Rosia Montana din punct de vedere al impactului asupra mediului nu afecteaza licenta, au declarat reprezentantii companiei, sustinand ca programul de expl
Decizia recenta a Curtii de Apel Alba Iulia privind incadrarea lucrarilor la mina de aur de la Rosia Montana din punct de vedere al impactului asupra mediului nu afecteaza licenta, au declarat reprezentantii companiei, sustinand ca programul de explorare mentionat nu mai este de actualitate.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a primit aprobarile si a finalizat toate programele de foraje de explorare necesare proiectului Rosia Montana", au sustinut reprezentantii companiei intr-un comunicat remis Mediafax. Curtea de Apel Alba a admis, la data de 19 februarie a.c., recursul formulat de Asociatia Aurarilor Alburnus Maior, in dosarul nr. 3083/57/2006, impotriva deciziei date de Agentia de Protectie a Mediului Alba cu privire la incadrarea ca activitati cu un impact redus asupra mediului a proiectelor de lucrari de exploatare geologica in perimetrele Bucium si Rosia Montana. In urma judecarii, magistratii au modificat "in tot sentinta atacata", anuland decizia de incadrare "ca activitati cu un impact redus asupra mediului a proiectelor <> si <>". Decizia Curtii de Apel Alba Iulia pronuntata in aceasta cauza este irevocabila. Compania canadiano-romana intentioneaza sa investeasca aproape 700 de milioane de dolari pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, prevazuta sa fie exploatata in decurs de 17 ani.
Proiectul a provocat nemultumiri atat din partea unora dintre localnicii din zona, cat si din partea unor organizatii ecologiste si chiar din partea membrilor Academiei Romane sau a conducatorilor Bisericii Ortodoxe. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei, mediului inconjurator, dar si asupra vestigiilor arheologice din zona localitatii miniere. La inceputul lunii octombrie 2006, Ungaria a cerut Romaniei sa decida asupra proiectului minier Rosia Montana inainte de aderare. Cu o luna in urma, Ungaria a respins rezultatele unui studiu referitor la impactul pe care il va avea proiectul minier de la Rosia Montana asupra mediului, avand in vedere ca mina va folosi cianura care va pune in pericol apele din estul Ungariei, unde se varsa si apele din jurul minei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.