Serviciile de televiziune IPTV (prin Internet Protocol) sunt un serviciu in plina expansiune in Romania si in intreaga lume, pentru acest an estimandu-se o crestere a pietei locale de 200% pana la 300%, se arata intr-un studiu al iNES GROUP, singuru

Serviciile de televiziune IPTV (prin Internet Protocol) sunt un serviciu in plina expansiune in Romania si in intreaga lume, pentru acest an estimandu-se o crestere a pietei locale de 200% pana la 300%, se arata intr-un studiu al iNES GROUP, singurul provider de astfel de servicii de la noi din tara. In acest moment potentialul pietei bucurestene este estimat la 10.000 de utilizatori. Romania urmareste trendul european avand in vedere ca cei 658.000 de utilizatori din prezent vor ajunge sa fie circa 8,7 milioane in 2009 ceea ce reprezinta o crestere de 1.300% "Estimam ca in 2007 se va inregistra o crestere intre 200% si 300% pentru serviciul iNES-IPTV, singurul de acest gen de pe piata romaneasca.
Evolutia pe care o asteptam in 2008 depinde foarte mult de gradul de penetrare pe care il vom obtine in 2007 si, de asemenea, de posibila aparitie a altor operatori IPTV pe piata romaneasca", declara Radu Rusu, IPTV Division Operations Manager. Acest serviciu este absolut nou si nu este inca cunoscut de public, prin urmare ramane de vazut cum va fi receptat.
Oricum interesul publicului este in formare, explica Rusu, care adauga ca daca se iau in considerare estimarile cu privire la Europa atunci aprecierile facute pentru Romania sunt absolut pertinente. De asemenea iNES GROUP apreciaza ca cifra de afaceri a companiei se va dubla in decursul acestui an. Serviciul iNES IPTV este vandut numai in cadrul pachetului Triple Play (impreuna cu Internet si VoIP), iar ponderea sa in cadrul acestuia este de aprox. 3,8%.

Abonament de 100 euro pentru persoane fizice si 250 de euro pentru firme

Tinta iNES GROUP o reprezinta deocamdata doar Bucurestiul. Explicatia consta in faptul ca serviciile oferite sunt destul de scumpe, fiind destinate doar persoanelor cu venituri de peste 1.500 de euro. Serviciul IPTV este disponibil exclusiv in cadrul pachetului Triple Play, care ofera servicii integrate de telefonie, acces la Internet si televiziune IPTV. Abonamentul este de 100 euro/lunar pentru persoanele fizice si 250 euro/lunar pentru persoanele juridice. In oferta sunt incluse 109 programe TV, acces Internet - international pana la 1 Mbps, metropolitan pana la 10 Mbps, telefonie fixa si internationala cu minute incluse (2 terminale cu numere distincte, abonament inclus). Dezvoltarea acestui serviciu destinat utilizatorilor romani este in stransa legatura cu dezvoltarea retelei de fibra optica securizata. Potrivit lui Rusu, la ora actuala, iNES IPTV detine in Bucuresti o retea cu o intindere de aproximativ 1.500 de km, aceasta extinzandu-se cu fiecare instalare si necesitand un program de investitii continue. Acestea se vor canaliza atat in imbunatatirea permanenta a ariei de acoperire, cat si a infrastructurii de management pe care aceasta o necesita.
Pentru a sustine aceste planuri, iNES IPTV, va extinde, anul acesta, aria de comunicare, din zona ATL (presa centrala, panotaj, campanie radio), catre zona de PR si publicitate online.
Serviciul va fi promovat si prin evenimente, primul fiind participarea companiei la CERF in luna mai a acestui an. Bugetul estimat pentru comunicarea serviciului iNES IPTV in Romania este de peste 500.000 euro in 2007.

Calitate de doua ori mai mare ca la DVD

IPTV sau Televiziune IP, dupa cum mai este denumit acest serviciu, utilizeaza tehnici de flux video pentru furniza programe de televiziune sau video selectate, la cerere (VOD). Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, IPTV foloseste protocolul IP ca mijloc de transport si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru a decoda imaginile in timp real.
In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului, pemitand o imagine de o calitate superioara de doua ori celei furnizate de un DVD, potrivit iNES.
La nivel mondial, conform unui raport In-Stat se aprecia ca la mijlocul anului 2006, existau la nivel mondial 15 milioane de utilizatori ai serviciilor de televiziune High-Definition, numarul acestora asteptandu-se sa creasca pana la 20,3 milioane de utilizatori la sfarsitul anului 2006.
Cu toate acestea, cresterea pietei de televiziune prin Internet este incetinita de faptul ca pana la ora actuala, aceasta tehnologie este prezenta intr-un numar foarte mic de tari. Mai mult decat atat, conform datelor din 2006, 91% din totalul utilizatorilor de servicii HDTV erau concentrati in tari ca Statele Unite ale Americii si Japonia.
In Romania exista aproximativ 4 milioane de abonati prin cablu, iar 600.000 de locuitori au televiziune de tip DTH (prin satelit).

Rezolutie de 2 milioane pixeli

HDTV este o imagine de mare rezolutie. Astfel, daca televiziunea normala are o rezolutie de aproximativ 210.000 de pixeli, in formatele HDTV se ajunge la 2 milioane de pixeli, ceea ce reprezinta de aproximativ 10 ori mai mult detaliu pe ecranele HDTV.
HDTV are cel putin de doua ori rezolutia SDTV-digitala (Standard Definition TV), ceea ce inseamna mult mai mult detaliu comparativ cu televiziunea analog sau cu DVD-urile obisnuite. Mai mult, standardele tehnice de transmitere a HDTV sunt capabile sa foloseasca formatul 16:9, aceasta crescand rezolutia efectiva a acestui tip de transmisii. Televiziunile vor trebui sa isi adapteze serviciile la aceste noi standarde, pentru a mentine pasul cu dezvoltarea tehnologica si cu necesitatile consumatorilor.
Pe langa aceste caracteristici, acest serviciu ofera posibilitatea utilizatorilor de a utiliza servicii de control parental, de a restrange accesul la anumite canale, in anumite intervale orare. Un alt serviciu este cel de Time-Shifting. Utilizatorul poate urmari emisiuni TV pe care nu a reusit sa le vizioneze sau pe care doreste sa le reurmareasca. Cu Network PVR, poate alege postul TV la care sa dea reply sau prin Video-on-Demand poate solicita retelei filmele preferate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.