Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va propune Ministerului Finantelor Publice reducerea treptata a accizei la motorina utilizata in agricultura. Aceasta reducere va avea loc in perioada 2007-2010, astfel incat taxa ar urma sa sc

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va propune Ministerului Finantelor Publice reducerea treptata a accizei la motorina utilizata in agricultura. Aceasta reducere va avea loc in perioada 2007-2010, astfel incat taxa ar urma sa scada la 68 de euro pentru 1.000 de litri in acest an si la 21 euro/1.000 de litri, in 2010.
"Nota care va fi transmisa Ministerului Finantelor Publice stabileste un grafic de reducere a accizei, astfel incat sa ajunga la 68 euro pe mia de litri in acest an, la 46 euro in 2008 si 24 euro in 2009, urmand ca in 2010 sa ne aliniem la nivelul european de 21 euro pentru 1.000 de litri. In regulamentele europene scrie foarte clar ca acciza aplicata motorinei folosite in agricultura si in domeniul piscicol este de 21 euro", a declarat, luni Vasile Stancu, seful unui serviciu de specialitate din minister.
Desi Codul Fiscal stabileste un nivel al accizei la motorina in valoare de 259,91 euro pentru o mie de litri, in ceea ce priveste carburantii utilizati in agricultura, acestora li se va aplica o taxa redusa. La propunerea Ministerului Finantelor Publice, vor fi fixate atat nivelul, cat si conditiile de aplicare ale acesteia prin Hotarare de Guvern.

Se cere si subventionarea motorinei pentru infiintarea culturilor de primavara

Totodata, Ministerul Agriculturii doreste sa subventioneze achizitionarea de motorina pentru infiintarea culturilor de primavara, cu un leu pe litru, suma totala alocata pentru acest sprijin fiind de 175,5 milioane lei, iar suprafetele vizate de 4,5 milioane de hectare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de institutie. "Acciza va fi redusa in acest an, dar Finantele ne tot amana, asa ca am hotarat sa acordam acest sprijin inainte de a sti cand si cum va fi redusa taxa, pentru ca incep deja culturile si nu mai putem astepta", a mai spus Stancu.
O astfel de subventie de un leu pe litru a fost acordata si pentru infiintarea culturilor de toamna.
Acest sprijin a fost alocat sub forma de adeverinte in baza carora fermierii au putut ridica motorina. Proprietarii de terenuri agricole exploatate individual, arendasii, firmele cu profil agricol, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare in agricultura, precum si unitatile de cult si penitenciarele au constituit principalii beneficiari ai subventiei. Astfel de sume pentru achizitionarea carburantilor necesari lucrarilor agricole de toamna sunt acordate anual de Guvern.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.