Ministerul Mediului propune introducerea educatiei ecologice si protectiei mediului ca materie obligatorie de studiu in scoli.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca ministerul pe care il conduce a finalizat manualele pentru invatamintul prescolar, primar si gimnazial care vor fi prezentate spre aprobare Ministerului Educatiei.

„Ministerul ii va prezenta ministrului Educatiei, Mihail Hardau, manualele pentru introducerea in curricula scolara a educatiei ecologice si protectiei mediului. Acestea cuprind inclusiv ghidurile metodologice pentru cadrele didactice. Am convingerea ca introducerea in curricula scolara a acestei materii va duce la imbunatatirea protectiei mediului in Romania", a afirmat Sulfina Barbu.

Invatam copiii ca sa priceapa parintii

Protectia naturii, colectarea selectiva a deseurilor, reciclarea, ocrotirea si protectia pasarilor din Romania sint principalele teme de studiu continute in manuale.

„Manualele functioneaza acum intr-un proiect-pilot in judetul Bihor, dar vor fi propuse sa fie introduse in toata tara", spune Dana Haranaciu de la Garda Nationala de Mediu.

Haranaciu a explicat ca materia continuta in manualele ecologice este ambalata intr-o „forma ludica pentru copiii claselor I-IV si are informatie aprofundata pentru cei de la clasele V-VIII. In acest moment, educatia ecologica este materie optionala la clasele V-VIII".

Ministrul Mediului sustine ca „educatia adultilor prin intermediul copiilor este extrem de eficienta". „Cind un copil te trage de mineca si iti face o observatie privind un gest pe care l-ai facut nelalocul lui, tu, ca parinte, categoric, a doua oara nu vei mai face acest gest. Daca vom reusi introducerea in scoala a acestei educatii ecologice, romanii vor incepe sa aiba comportamentul european pe care-l asteptam", a argumentat Sulfina Barbu.