Reducerea agresiva a dobanzii de politica monetara operata recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) provoaca ingrijorarea analistilor, care apreciaza ca autoritatile nu iau masuri suficiente pentru combaterea inflatiei si sunt preocupate in special
Reducerea agresiva a dobanzii de politica monetara operata recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) provoaca ingrijorarea analistilor, care apreciaza ca autoritatile nu iau masuri suficiente pentru combaterea inflatiei si sunt preocupate in special de cotatia ridicata a leului, comenteaza Reuters. Reamintim, banca centrala a redus, saptamana trecuta, dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, la 8% pe an. Preturile de consum au urcat cu 0,2% in luna ianuarie, fata de 1% in aceeasi luna a anului 2006, asfel ca rata anualizata a scazut cu aproape un punct, la 4%.
Inflatia este principalul factor de risc pentru economia Romaniei, iar statul face eforturi sa tempereze presiunile preturilor, alimentate de cererea ridicata de pe piata, in conditiile in care companiile si populatia se adapteaza la standardele comunitare.
Analistii considera ca decizia neasteptata a BNR sugereaza ca institutia subestimeaza pericolul implicat de cresterea preturilor, in timp ce posibilele majorari ale salariilor si investitiile mai mari vor determina accelerarea inflatiei, pe parcursul anului.
"Inflatia se afla la un nivel redus, dar este greu de imaginat ca ritmul dezinflatiei poate fi mentinut. Riscurile actuale, relaxarea politicii fiscale si criza politica creeaza presiuni potentiale, care nu favorizeaza reducerea dobanzilor. Este necesara mai multa prudenta", a declarat Iwona Pugacewicz-Kowalska, economist la subsidiara Citigroup din Polonia.
Guvernul a stabilit in bugetul pe acest an cresterea deficitului bugetar la 2,8% din Produsul Intern Brut, de la 1,7% in 2006. Fondul Monetar International a avertizat, pe de alta parte, ca un astfel de buget, intr-o economie cu un ritm de dezvoltare de circa 7% pe an, este in mod clar expansionist. De la adoptarea unei politici de tintire a inflatiei, in 2005, BNR a facut eforturi pentru a convinge pietele ca are obiective mai ferme referitoare la evolutia inflatiei. BNR a ratat, insa, obiectivul privind nivelul inflatiei la sfarsitul anului 2005, iar numerosi analisti au banuit ca institutia a urmarit doua obiective contradictorii, cel referitor la inflatie si cel referitor la prevenirea aprecierii excesive a leului.
Banca centrala a intensificat masurile de combatere a inflatiei in a doua jumatate a anului trecut si, prin majorarea dobanzii de politica monetara, a adus indicatorul la jumatatea intervalului stabilit pentru anul trecut, de 4-6%.
Leul este supraevaluat cu pana la 20%
Unii analisti, precum si Fondul Monetar International, sustin ca obiectivul din acest an ar putea fi in pericol, intrucat BNR incearca sa reduca presiunile de apreciere a cotatiei leului. "Sunt prinsi intre inflatie si cursul de schimb valutar. Micsorarea dobanzii ar putea fi o incercare de reducere a cotatiei monedei nationale", a spus Lars Christensen, analist la Danske Bank.
Leul a consemnat anul trecut un avans de 10% in raport cu euro, cel mai rapid din Europa, pe fondul cererii ridicate venite din partea investitorilor straini, care mizeaza pe dezvoltarea puternica a economiei romanesti dupa intrarea in spatiul comunitar.
In urma reducerii dobanzii de politica monetara de catre BNR, leul a atins, luni, cel mai redus nivel in raport cu euro din ultimele 12 zile.
Christensen considera ca dobanda de 8% ar putea fi prea mica pentru a compensa investitorii pentru riscurile economice si, in special, in privinta deficitului de cont curent semnificativ, care sporeste probabilitatea vanzarilor masive de lei. "Exista un risc semnificativ de depreciere a monedei. Leul este supraevaluat cu pana la 20%, potrivit estimarilor noastre", a mai spus Christensen.
Analistii cred ca, in pofida nivelului redus al inflatiei, majoritatea indicatorilor indica o amplificare a presiunilor preturilor. Cresterea salariilor din decembrie 2006 a fost cea mai rapida dupa cea inregistrata in 1990, vanzarile de retail au urcat anul trecut cu 24%, iar inflatia de baza s-a accelerat in prima luna a acestui an. In acest context, analistii de la ABN Amro cred ca tendinta de inversare a inflatiei de baza a fost complet ignorata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.