Cinci persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni au fost trimise in judecata de catre procurorii anticoruptie, fiind acuzati de frauda in valoare de cinci milioane de euro prin atribuirea ilegala a unor contracte privind transporturi de
Cinci persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni au fost trimise in judecata de catre procurorii anticoruptie, fiind acuzati de frauda in valoare de cinci milioane de euro prin atribuirea ilegala a unor contracte privind transporturi de carbune.
Potrivit procurorilor Biroului Teritorial Anticoruptie din Targu Jiu, au fost trimisi in judecata directorul general, Nicolae Simionescu, directorul comercial, Dan Gavrilescu, directorul economic, Gabriel Bigu, seful Biroului Juridic, Vasile Boca si seful serviciului de Achizitii, Ovidiu Balacescu.
Anxchetatorii arata ca, in cursul anului 2005, Simionescu, Bigu, Gavrilescu, Boca si Balacescu au atribuit prin incredintare directa (cu incalcarea dispozitiilor OUG 60/2001 privind achizitiile publice si HG 461/2001) contracte de transport carbune cu autovehicule de mare tonaj catre trei firme, respectiv Elmeron Construct Tg. Jiu, SC A si RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin si SC CFR SSVM SA Bucuresti (societati ai caror administratori sau asociati se aflau in stransa legatura cu persoane influente si cu putere de decizie in cadrul unitatilor miniere din judetul Gorj). In felul acesta, arata procurorii, patrimoniul Complexului Energetic Turceni a fost prejudiciat cu suma de 4.748.869,78 de lei. In urma incheierii acestor contracte de prestari de servicii, cele trei societati comerciale au obtinut avantaje patrimoniale de 1.300.695,64 de lei - Elmeron, 619.739,13 lei - SC A si RAL&MARA, 1.321.477,38 de lei - SC CFR SSVM.
Potrivit anchetatorilor, desi la 13 ianuarie 2006, inculpatii au semnat o nota de negociere cu SNTFM CFR Marfa, in urma careia au obtinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat incheierea contractului de transport carbune pe calea ferata cu aceasta societate sub pretextul organizarii unei licitatii deschise pentru achizitionarea acestui serviciu, in conditiile in care aceasta procedura nu era prevazuta de lege. Astfel, ei ar fi adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni in valoare de 13.158.829,56 de lei (echivalentul a aproape 3.700.000 de euro).
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.