In acest moment, cafteala a devenit generala. Scena politica s-a transformat in maidan. Toti dau la gioale, rup falci si sparg dinti. Cei mai importanti oameni din stat, se cotonogesc in parte. Taberele nu mai sunt clare. Notiuni ca Putere si Opoziti
In acest moment, cafteala a devenit generala. Scena politica s-a transformat in maidan. Toti dau la gioale, rup falci si sparg dinti. Cei mai importanti oameni din stat, se cotonogesc in parte. Taberele nu mai sunt clare. Notiuni ca Putere si Opozitie nu mai opereaza. Partidele politice au devenit maleabile si permeabile. Aliantele se fac si se desfac de la o ora la alta. Nici macar aparentele nu se mai pastreaza. Insulte si atacuri la persoana zboara libere peste granitele tarii. Para la Inalte Porti si Mari Licurici a devenit obisnuinta. Poalele sunt ridicate cu voluptate pentru deliciul strainatatii, ca sa vada si aia ce mort scandalagiu si-au bagat in casa.
"Asa nu se mai poate. Starea asta de lucruri trebuie sa inceteze", se aud voci indignate de analisti sensibili si pudibonzi. Dimpotriva, zic eu, trebuie sa continue. "Se va decredibiliza intreaga clasa politica". Foarte bine, raspund, sa se decredibilizeze! Ba, mai rau, sa se destructureze! Sa se faca praf! Paguba-n ciuperci!
In sfarsit, politicienii sunt pe cale sa-si dea toata arama pe fata, si noi vrem sa-i oprim? De 17 ani banuim ca suntem condusi de o adunatura de borfasi si mitocani, si cand incepem sa primim dovezi, ne izmenim si ne sclifosim? Ar fi mai bine sa bagam gunoiul sub pres?
Avem acum o sansa unica: sa scapam de blestemul fesenismului din Decembrie 1989. Atunci cand esaloanele 2-3-4 din nomenclatura PCR, in cardasie cu securimea, au pus mana pe putere. Au avut consemn sa se raspandeasca peste tot, ca niste spori. Au infiltrat partidele istorice, au clocit o puzderie de partidulete noi, pentru a crea diversiunea varietatii politice si a ameti lumea. Ei erau Puterea si tot ei Opozitia. Au creat presa independenta si societatea civila. Si, mai ales, au pus mana pe puterea economica. Naivii strigau, zornaiau cheile si luau bataie in Piata Universitatii, in vreme ce baietii destepti incheiau primele contracte de capusare a statului.
Acum e la fel. Doar nu-si imagineaza nimeni ca astia se cearta pe principii. Pe ciolan se cearta. Pe maduva europeana care ne e promisa din abundenta. Haitele de influenta maraie una la alta si se impiedica reciproc sa-si ingroape oasele in fata cotetelor. Acesta e marele noroc. Din incaierarea jigodiilor iese adevarul la suprafata. Merge o javra la televiziune si toarna despre afacerile necurate ale cotarlei rivale? Hop si ailalta cu dosarul in dinti la ziar, cu dezvaluirea senzationala! Jaful energiei electrice contra hotia de la autostrazi. Escrocheria bordurilor contra fraudele cu petrol. Matusa Tamara contra finul Falca. Spionaj contra privatizari. Niciodata pana acum n-am asistat la o asemenea voluptate a turnatoriilor. Agenda presei se face de la sine. Toata mizeria adunata vreme de 17 ani iese la suprafata. Un aisberg cu puroi pluteste in apele noastre teritoriale.
Nu cred totusi ca aceasta tiganie politica generalizata la care asistam e mai periculoasa decat o banala operatiune de despaduchere. Sau mai scarboasa decat stoarcerea unui furuncul. In schimb, este la fel de necesara si trebuie incurajata. Pana la capat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.