Creatiile populare ale romanilor, alaturi de artistii din spatele lor, primesc statut juridic si se supun legii marcii inregistrate.

Mestesugurile, povestile, basmele, ghicitorile, cintecele si obiectele decorative traditionale int
Creatiile populare ale romanilor, alaturi de artistii din spatele lor, primesc statut juridic si se supun legii marcii inregistrate.

Mestesugurile, povestile, basmele, ghicitorile, cintecele si obiectele decorative traditionale intra sub obladuirea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), care va infiinta o comisie nationala pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din care acestea fac parte, anunta MEDIAFAX.

Comisia va alcatui lista patrimoniului cu productiile din popor si va alege "tezaurele umane vii", acei artisti perceputi de comunitate drept un reper pentru arta populara. Acestia, numiti de catre MCC, vor primi sprijin financiar pentru indeplinirea calitatii de evaluatori sau formatori pentru ramura lor de activitate. Totodata, ministerul reglementeaza si anumite practici si asociatii din domeniu. Astfel, "mestesugarul" este persoana care executa mestesugul dupa tehnica traditionala, are un certificat de calificare si este o persoana fizica autorizata, activind alaturi de Asociatia familiala mestesugareasca sau de Societatea comerciala mestesugareasca. In plus, ia nastere si termenul de "marca traditionala distinctiva", prin care o creatie populara se deosebeste de altele asemanatoare, din alte zone geografice. Utilizarea lui ilicita atrage amenzi de 500 pina la 2.000 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.