O initiativa care a fost tradusa in fapt de Olanda este preluata acum de Marea Britanie: difuzarea gratuita a unui roman intr-un numar de 50.000 de exemplare. Intregul program este platit de sponsori si se doreste, evident, un stimul pentru revenirea

O initiativa care a fost tradusa in fapt de Olanda este preluata acum de Marea Britanie: difuzarea gratuita a unui roman intr-un numar de 50.000 de exemplare. Intregul program este platit de sponsori si se doreste, evident, un stimul pentru revenirea la lectura.

Olandezii spun ca a fost un succes. Iata de ce cartea va fi distribuita si in patru orase ale Regatului Unit - Bristol, Hull, Glasgow si Liverpool. Ziarul „The Guardian" noteaza ca actiunea doreste sa construiasca o „comunitate de cititori" astfel incat „ai putea sa vezi pe cineva citind in statia de autobuz si sa spui 'am citit si eu asta>> pentru a incepe un dialog." Se vrea ca aceasta carte sa aduca oamenii impreuna. Scriitoarea Andrea Levy, cea care a fost incununata cu Premiul Orange pentru romanul „Small Island", este fericita beneficiara a acestui program in formula sa britanica. Cartea relateaza povestea populatiei din Caraibe si rememoreaza ultimele convulsii ale comertului cu sclavi.

Aceleasi intentii de stimulare a apropierii fata de literatura vin, iata, din partea Teatrului „Metropolis" si a directorului sau George Ivascu. Intrucat se apropie bacalaureatul iar elevii, se stie, nu se omoara cu cititul, actorii teatrului vor face mai multe lecturi publice in liceele din Bucuresti. Spectacolele-lectura se vor un ajutor pentru acei elevi care nu au citit anumite opere literare pentru bac dar, evident, si o apropiere fata de teatru. Dupa ce au avut loc doua prime spectacole cu „La tiganci" si „Mesterul Manole" la Colegiul National „Mihai Viteazul", proiectul prevede ca in anul 2007 echipa Teatrului „Metropolis" sa poposeasca in nu mai putin de 80 de licee din Bucuresti.

Cele doua proiecte de mai sus atrag cateva intrebari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.