O hotarare judecatoreasca irevocabila a Tribunalului Dambovita scoate la lumina faptul ca Banca Internationala a Religiilor a fost falimentata si lichidata printr-o sentinta nula de drept a Tribunalului Bucuresti. La baza actiunii judecatoresti a
O hotarare judecatoreasca irevocabila a Tribunalului Dambovita scoate la lumina faptul ca Banca Internationala a Religiilor a fost falimentata si lichidata printr-o sentinta nula de drept a Tribunalului Bucuresti. La baza actiunii judecatoresti a stat o cerere falsa de faliment, ca fiind emisa de Banca Nationala a Romaniei, act care nu se gaseste in evidentele Tribunalului Bucuresti. Falimentarea abuziva a BIR a permis lichidarea bancii de catre RVA Reconversie si Valorificare Active SA - firma avocatilor Arin Stanescu si Calin Andrei Zamfirescu. O expertiza atesta ca RVA a sustras 608 miliarde de lei vechi de la BIR.
Scandalul Bancii Internationale a Religiilor - una din multele banci romanesti devalizate planificat de grupuri de crima organizata in anii '90 - risca sa genereze cea mai rasunatoare condamnare a Romaniei la CEDO de la Strasbourg. Instanta europeana a admis in principiu plangerea a peste 2180 de actionari ai bancii. Acestia au reclamat faptul ca au fost prejudiciati cu sume cuprinse intre 100 si 400 de milioane de dolari de catre un grup de interese sustinut de personaje sus-puse din fostele guvernari. Comisiile de Abuzuri ale Senatului si Camerei Deputatilor au inventariat frauda printr-un raport comun, trimis judecatorilor europeni. Pentru jaful de la BIR, Romania poate fi condamnata anul acesta la plata unor daune de 400 milioane de dolari catre actionarii pagubiti. Fapt ce ar constitui un dezastru pentru imaginea tarii si ar pune Guvernul in incapacitatea de a acoperi o asemenea suma in termen maxim de trei luni. Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat in septembrie anul trecut rezolutia de NUP, prin care DNA a musamalizat dosarul jefuitorilor BIR (inalti functionari ai BNR, magistrati, avocati si alte persoane) si a dispus inceperea urmarii penale impotriva acestora.
Adevarul iese la suprafata
O decizie civila irevocabila pronuntata la finele anului trecut intr-un proces de executare silita a bancii spune pentru prima data lucrurilor pe nume. Prin decizia civila nr. 1037 din 23.11.2006 a Tribunalului Dambovita s-a atestat cu autoritate de lucru judecat un fapt pe care DNA a refuzat sa-l ia in seama. Si anume ca, desi nu avea nici o datorie, BIR a fost aruncata abuziv in faliment in anul 2000, cu ajutorul unor judecatori corupti de la Tribunalul Bucuresti. Apoi, banca a fost lichidata, fara titlu, de RVA Reconversie si Valorificare Active SA (actuala SC Moore Stephens - RVA SA). O expertiza-parte administrata in cauza a aratat ca firma RVA - ai carei actionari principali erau cunoscutii avocati Arin Octav Stanescu (alias Arie Shalev) si Calin Andrei Zamfirescu (presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania), "a pagubit Banca Internationala a Religiilor cu suma totala de 640 miliarde lei prin modalitatile urmatoare - cu suma de 508,3 miliarde de lei prin sustragere (furt) direct din trezoreria bancii; - cu suma de 132 miliarde de lei prin facilitati acordate nelegal debitorilor bancii". Decizia Tribunalului Dambovita a constatat nulitatea absoluta a actelor de executare pornite impotriva BIR (banca aflata in lichidare judiciara) cu urmatoarea motivatie: "Din ansamblu probelor rezulta fara echivoc faptul ca sentinta civila 4461/10.07.2000 a Tribunalului Bucuresti - Sectia comerciala, in temeiul caruia actioneaza lichidatorul bancar Moore Stephens - RVA SA in BIR, a fost pronuntata in baza unui inscris sub forma unei cereri de chemare in judecata, care nu se afla inregistrat pe rolul instantei, deci inexistent ca act juridic de procedura, in acest mod instanta nefiind sesizata, nu a fost investita sa judece acel inscris, deci instanta a fost necompetenta. Sentinta a fost pronuntata de catre un judecator nenominalizat in dosar in conformitate cu dispozitiile art. 8 din Legea 64/1995 si art. 3 din OUG 186/1999, dispozitii in vigoare la data pronuntarii, deci judecatorul a fost necompetent. Sentinta a fost pronuntata in baza unei minute olografe intocmita sub pedeapsa nulitatii hotararii cu incalcarea dispozitiilor art. 258 cod procedura civila, nesemnata si de catre grefier (dispozitie in vigoare la data pronuntarii sentintei), aceste incalcari ale legii arata ca sentinta civila este nula de drept".
Filmul unei devalizari programate
Sirul de falsuri si abuzuri de la Tribunalul Bucuresti a fost demascat cap coada.
Potrivit probelor de la dosarul Tribunalului Dambovita, declinul BIR a inceput in vara lui 2000 printr-un fals de maxim tupeu. Banca Nationala a Romaniei a formulat la 29.06.2000 cererea nr. XI/G/133/29.06.2000 de declansare a falimentului BIR, inaintata catre Tribunalul Bucuresti, sub o semnatura indescifrabila deasupra careia este mentionat numele guvernatorului de atunci Emil Iota Ghizari. In cererea BNR se arata ca BIR "nu a onorat creantele sale certe, lichide si exigibile de mai mult de 30 de zile, fiind astfel indeplinite cerintele legale pentru ca Banca Internationala a Religiilor sa fie considerata in stare de faliment". In realitate, BIR nu avea la respectiva data nici un fel de datorii catre BNR sau alta banca. Cererea Bancii Nationale (falsa sau nu in materialitatea ei, dar falsa in continut) nu apare inregistrata vreodata la Tribunalul Bucuresti, astfel incat sa se poata dovedi ca ea a format un numar de dosar care sa fie pus pe rol. Verificarile DNA din 18.08.2005, efectuate de procurorul Florin Tarnacop (care incepuse ancheta pe bune, dar a fost ulterior inlaturat din dosar) au constatat: "Cererea BNR nr. XI/G/133/29.06.2000 nu se afla inregistrata in Registrul general de dosare, respectiv pe rolul instantei Tribunalului Bucuresti". Alte verificari efectuate chiar de vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, au certificat prin adresa nr. 260/BIRP/15.04.2005 ca "in registrul de evidenta al corespondentei administrative din anul 2000 s-a constatat ca in perioada indicata nu figureaza inregistrat nici un inscris emis de Banca Nationala a Romaniei". Alte verificari ulterioare au dus la concluzia ca nu s-au gasit incheieri de sedinta care sa ateste ca presedintele Tribunalului Bucuresti ar fi desemnat - potrivit legii - pe judecatoarea Cristina Negru (fosta Dumitru, actuala Petrovici) sau alt judecator sindic in dosarul BIR. Si totusi, fara actiune de chemare in judecata si fara desemnarea ceruta de lege, dosarul BIR s-a judecat la Tribunalul Bucuresti, care a si dat sentinta nr. 4461/10.07.2000 a Sectiei Comerciale, prin judecator Cristina Negru (Petrovici). Conform minutei hotararii, magistrata a constatat ca BIR este in incetare de plati, a dispus inceperea de indata a procedurii falimentului si a desemnat ca lichidator pe SC Reconversie si Valorificare Active SA. "Definitiva si executorie" s-a mentionat in final. Prin acest sir incredibil de ilegalitati, o banca fara datorii a fost impinsa pe panta jafului programat, conducerea legala a fost data afara si toate activele de valoare vandute pe nimica toata. Imensele sume "aspirate" din BIR - 640 miliarde de lei vechi conform expertizei - parte -, au fost jonglate prin metode numai de ei stiute de celebrul cuplu de lichidatori Arin Octav Stanescu si Calin Andrei Zamfirescu (prin RVA SA). Avocati care azi sunt urmariti penal de DNA alaturi de magistrati ai TB.
Judecatoarele de falimente
In dosarul BIR, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus urmarirea penala si impotriva a trei judecatori.
Este vorba de trei judecatori sindici care au pus umarul la falimentarea bancii si la deschiderea usilor firmei RVA SA, care a desavarsit "lichidarea" unitatii.
Cei trei judecatori urmariti penal sunt Maria Navala, Cristina Petrovici (fosta Dumitru si fosta Negru) si Anca Bumbulut, de la Tribunalul Bucuresti. Prin dispozitia de a se incepe urmarirea penala contra magistratilor, instanta suprema a trasat procurorilor DNA urmatoarele piste de ancheta, prin decizia 5515 din 26.09.2006: "Intrucat se sustine ca dosarul de faliment a fost repartizat, dirijat, judecatoarei Petrovici Cristina, urmeaza sa fie verificat contextul in care presedintele Tribunalului Bucuresti de la acea data a emis ordinul nr. 10 din data de 24 martie 2000 (...) Urmeaza sa se stabileasca in urma verificarii datelor statistice daca volumul de activitate in materia judecatorului sindic impunea numirea unui nou judecator sindic si criteriile dupa care a fost numit judecatorul Petrovici Cristina. In acest sens, vor fi verificate si ordinele de serviciu ale celorlalti judecatori ai sectiei si va fi reaudiat presedintele tribunalului la acea data (...) Ordonanta procurorului nu elucideaza imprejurarile in care BNR a avizat desemnarea ca lichidator numai a SC RVA SA, in conditiile in care aceasta firma si-a inscris ca obiect de activitate desfasurarea unor activitati de reorganizare si/sau lichidare numai incepand cu data de 10 aprilie 2000 (n.r. - RVA SA nu avea obiectul de activitate necesar la data desemnarii ei), iar judecatorul sindic dispusese ca lichidator si a firmei SC Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL (firma cu o bogata activitate in materie) despre care in adresa nr. XI/G/162/19 iulie 2000 a BNR se specifica in mod nereal ca, acesteia nu i se acorda aviz, avand in vedere faptul ca aceasta firma de audit a verificat bilantul Bancii Internationale a Religiilor in perioada anterioara declansarii falimentului. In realitate, firma care a facut aceasta verificare a fost SC Pricewaterhouse Coopers Auditors & Accountansts SRL, dar BNR nu revine asupra avizului acordat (...) Urmeaza sa se verifice daca acest aviz a fost dat numai de viceguvernatorul BNR in functie la acea data, care a semnat adresa sus aratata sau hotararea trebuia luata cu consultarea celorlalte organe de conducere ale bancii".
Interpelare parlamentara ignorata de Macovei
La inceputul lunii iunie a anului trecut, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost interpelat in Camera Deputatilor de catre deputatul Mircea Costache pe tema jafului de la BIR. In interpelare s-au reprosat urmatoarele: "Daca lichidatorii au incasat pana la 31.03.2004, 640 miliarde de lei, din care 130 miliarde drept onorarii, ce fel de faliment este acesta? Cum se justifica faptul ca acest caz a ajuns pe rolul CEDO, iar Justitia pastorita de dvs. nu aude si nu vede?". Raspunsul lui Macovei la interpelare, inregistrat sub nr. 54.268 din 27.06.2006, a fost urmatorul: "Am transmis DNA o copie a interpelarii dvs. Cum insa verificarea aspectelor mentionate necesita o perioada mai mare de timp (...) va vom aduce la cunostinta masurile intreprinse la momentul la care vom primi raspundul DNA". Raspuns despre care suntem informati ca n-a mai venit niciodata.
O noua proba pentru CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care a admis in principiu plangerea celor peste 2100 de actionari-pagubiti, a primit la dosar decizia irevocabila a Tribunalului Dambovita. Aceasta proba care demonstreaza lichidarea bancii cu de-a sila, in lipsa unui titlu legal, completeaza raportul comun al celor doua comisii de abuzuri ale Parlamentului - depus la CEDO la 25.10.2004. Raportul Parlamentului a concluzionat ca devalizarea BIR este rodul "unei actiuni de crima organizata si coruptie institutionalizata", pusa la cale de "un grup de interese constituit din mai multe persoane, printre care avocatii Arin Stanescu, Calin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias si altii, impreuna cu persoane din conducerea Bancii Nationale a Romtniei, Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza si altii", precum si cu "complicitatea unor magistrati de la diferite instante"
(vezi facsimil).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.