De la tribuna PCR, la catedra UMF
In numarul de astazi prezentam cazul unui cadru universitar al Facultatii de Medicina din Craiova. Conf. univ. dr. Anca Patrascu ocupa astazi si functia de sef de sectie obstetrica si ginecologie in cadr
De la tribuna PCR, la catedra UMF
In numarul de astazi prezentam cazul unui cadru universitar al Facultatii de Medicina din Craiova. Conf. univ. dr. Anca Patrascu ocupa astazi si functia de sef de sectie obstetrica si ginecologie in cadrul Spitalului nr. 2 din Craiova. A fost obisnuita de mica sa parvina pe alte criterii decat cele profesionale, astfel ca, din studentie, cand detinea functia de sef al Asociatiei studentilor comunisti, a fost aleasa sa ia cuvantul de la tribuna Congresului al XI al PCR. La sfarsitul studiilor a primit bonificatia de 0,5 puncte pe linie "de partid", ceea ce a transformat-o in sefa de promotie! Cu timpul, cand a vrut sa urce in ierarhia cadrelor medicale, mijloacele de parvenire au devenit mult mai sofisticate. Avea nevoie sa fie autoare de carti si, cum tezele PCR nu-i mai erau de folos, s-a pus pe furat din cartile altora. Iata, de pilda, volumul "Obstetrica fiziologica", aparut in anul 2000 la Ed. Didactica si Pedagogica (prefatat "culmea! "de prof. dr. Ioan Muntean, membru al Academiei de Stiinte Medicale) care, dupa cum spune autoarea, ar urma "sa-i ofere studentului... integrarea lui in academic"! In carte, doamna doctor fura pe rupte dintr-un celebru tratat, "Biologia reproducerii umane", scris de prof. dr. doc. Dan Alessandrescu, aparut la Ed. Medicala in anul 1976. Sa punem fata in fata doua pasaje din cele doua volume.
Anca Patrascu "op. cit. vol. 2, p. 214:
"Mugurele mamar sufera o serie de transformari evolutive, dupa cum urmeaza:
- Proliferari ale straturilor profunde tegumentare din care vor rezulta canalele galactofore.
- Diferentierea mugurelui mamelonar.
- Ramificarea canalelor galactofore.
- Aparitia si dezvoltarea in zona areolei a glandelor sebacee.
- Acolarea canalelor galactofore la aria cribrosa, care se prezinta sub forma unei zone fenestrate pe cele 15-20 de orificii de deschidere ale canalelor galactofore pe suprafata areolei.
- Diferentierea elementelor acino-alveolare.
- Diferentierea elementelor musculo-elastice areolo-mamelonare si a elementelor structurale glandulare si mioepiteliale".
Dan Alessandrescu "op. cit., p. 419:
"Mugurele mamar sufera o serie de transformari evolutive, caracterizate prin:
- Proliferari ale straturilor profunde tegumentare din care vor rezulta canalele galactofore.
- Diferentierea mugurelui mamelonar si a santului periareolar.
- Ramificarea canalelor galactofore si organizarea conjunctivo-vasculara in jurul acestor ramificatii.
- Aparitia si dezvoltarea in zona areolara a glandelor sebacee.
- Acolarea canalelor galactofore la aria cribrosa, care se prezinta sub forma unei zone fenestrate pe cele 15-20 de orificii de deschidere ale canalelor galactofore pe suprafata areolei.
- Diferentierea elementelor acino-alveolare cu conturarea schitei structurale a viitoarei glande mamare.
- Diferentierea elementelor musculo-elastice areolo-mamelonare si a elementelor structurale glandulare si mioepiteliale".
Cand plagiatul te loveste cu copita
Nu numai ca Anca Patrascu fura cu nerusinare textul prof. Dan Alessandrescu, la care nu face nici macar o trimitere discreta, ci chiar modifica informatiile stiintifice, crezand ca ascunde hotia! Patrascu a scos mai multe cuvinte din textul copiat, astfel incat studentul nu mai afla ca in timpul sarcinii se diferentiaza santul periareolar sau ca odata cu "ramificarea canalelor galactofore" se produce si "organizarea conjunctivo-vasculara in jurul acestor ramificatii"! Preocuparea de a ascunde furtul ordinar o face pe Anca Patrascu sa cada cu seninatate in ridicol. Astfel, la pagina 421, Dan Alessandrescu, vorbind de cele trei grade de congestie mamara, scrie, la gradul 2, ca se produce "o tumefactie de volumul unei jumatati de aluna". Copiind pasajul din cartea acestuia, Anca Patrascu fura cu nerusinare pana si aceasta comparatie, constatand si ea o "tumefactie de volumul unei jumatati de aluna"! O urma de jena se inregistreaza totusi la gradul 1, unde dr. Patrascu preia "tumefactia palpabila situata sub mamelon si areola", dar renunta la comparatia cu "bobul de porumb", folosita de Alessandrescu.
Tabelul furat
Sa citim mai departe. Iata ce scrie prof. Dan Alessandrescu in tratatul sau:
"In primele 3-5 zile din post-partum... glanda mamara secreta colostrul, care este precursorul laptelui si care are o compozitie particulara datorita faptului ca este mai mult un transvazat, decat rezultatul unei secretii apomerocrine" ( p. 422). Si iata textul din cartea cercetatoarei-hoate din Craiova: "In primele 3-5 zile din post-partum, glanda mamara secreta colostru, care este precursorul laptelui si are o compozitie particulara. El este mai mult un transvazat, decat rezultatul unei secretii apomerocrine" (p. 218). Imediat sub acest text, prof. Alessandrescu reproduce un tabel cu compozitia colostrului, comparativ cu laptele matern. (vezi facsimil 1)
Evident, datele din acest tabel sunt reproduse identic si de dr. Anca Patrascu chiar daca liniile tabelului sunt desenate altfel. (vezi facsimil 2)
Numai ca - atentie! - in timp ce o somitate de talia prof. Alessandrescu indica sursa cercetarilor care au dus la realizarea tabelului, mentionand ca este reprodus "dupa Reynolds", dr. Patrascu da de inteles ca acest tabel nu e luat nici din Alessandrescu, nici dupa Reynolds ci, pur si simplu, este rezultatul propriilor cercetari, ceea ce este o minciuna sfruntata! Imediat sub acest tabel furat citim (p. 219) o aberatie neinteligibila: "Mecanismul secretiei lactate a recunoscut mult timp ca loc de geneza aparatul Golgi"!!! Cum poate un mecanism sa recunoasca ceva putem sa aflam numai daca vom citi intreg pasajul din care doctorita Patrascu fura: "Mecanismul secretiei lactate la nivel celular a fost obiectul de studiu a numerosi cercetatori... Mult timp, aparatul Golgi a fost considerat responsabil pentru secretia lactata" (op. cit., p. 422). Asa poate afla studentul ca mecanismul a fost doar obiectul de studiu al unor cercetatori care au stabilit ce face aparatul Golgi! Cand nu se chinuieste sa ascunda hotia, dr. Patrascu fura corect. Alessandrescu scrie: "Studiile de histochimie, care au demonstrat ca secretia celulara este formata din precursori proveniti din sangele matern care traverseaza membrana bazala, pana in regiunea invecinata reticulului endoplasmatic rugos, dupa care sunt concentrati sub forma de vacuole in aparatul Golgi" (p. 422). Patrascu fura astfel: "Studiile de histochimie au confirmat acest lucru, aratand ca laptele matern, secretia celulara, de fapt, este formata din precursori care provin din sangele matern, traversand membrana bazala pana in regiunea invecinata reticulului endoplasmatic rugos, dupa care sunt concentrati sub forma de vacuole in aparatul Golgi" (p. 219). Alessandrescu scrie: "ARN ribozomial este responsabil de sinteza enzimelor caracteristice ce catalizeaza reactiile de formare a componentelor laptelui, in timp ce mitocondriile contin substante ce elibereaza energia necesara acestor procese". Patrascu transcrie: "ARN-ul ribozomial este responsabil de sinteza enzimelor ce catalizeaza reactiile de formare a componentelor, iar mitocondriile elibereaza energia necesara acestor procese". Ne oprim aici cu exemplificarile, desi aproape ca nu este aliniat in capitolul "Lactatia" (de unde am citat) care sa nu fie furat de catre fosta activista PCR din celebra carte a profesorului Alessandrescu, asa incat exemplificarile s-ar putea intinde pe zeci de pagini.
"O pata neagra pentru institutie"
Foarte grav e faptul ca dr. Anca Patrascu este profesor, iar furtul sau ii afecteaza atat pe studenti, cat si pe colegii de la Universitatea de Medicina din Craiova.
Iata ce ne-a declarat rectorul acestei institutii, prof. dr. Tudorel Ciurea: "Fiecare are responsabilitatea pentru faptele sale, dar si referentii au partea lor de vina. E dureros pentru mine, care am pus atata suflet in aceasta Universitate, sa aud astfel de aspecte. Cazul acesta e o pata neagra pentru institutie si trebuie sa aplicam legea. Dar, de regula, persoanele cele mai zgomotoase sunt cele care se fac vinovate de astfel de lucruri si tot orasul stie ce face dr. Patrascu". Socati de declaratia rectorului UMF Craiova, Tudorel Ciurea, am incercat sa aflam amanunte si am descoperit ca la Directia de Sanatate Publica Dolj este cunoscut razboiul pe care dr. Patrascu l-a declansat impotriva fostei sale prietene si colege de facultate, dr. Leontina Surtea, pe care a reclamat-o de nenumarate ori in termeni invatati probabil pe vremea cand vorbea de la tribuna Congresului PCR: "Dorinta neobisnuita de parvenire in orice functie o face pe aceasta sa apeleze la violente de limbaj si comportament, ajungandu-se pana acolo incat ne prinde intre patru ochi si ne insulta. Acelasi tratament sunt nevoita sa-l suport si eu, atentandu-se astfel la prestigiul meu si al functiei pe care o indeplinesc". In alte vremuri, colega sa era tocmai buna de trimis la canal. Despre acest scandal vom vorbi insa alta data.
Inchisoare de la trei luni la trei ani
Plagiatul reprezinta incalcarea dreptului de proprietate intelectuala, prevazut de Legea nr. 8/1996 (Legea copyright-ului), infractiune care se pedepseste cf. art. 142 (reproducerea integrala sau partiala a unei lucrari) cu inchisoare de la trei luni la trei ani. Este binecunoscut cazul Beuran, fostul ministru al Sanatatii, care a fost dat afara pentru un plagiat asemanator. Se impune si in situatia dr. Anca Patrascu, mai ales ca publicarea unor astfel de lucrari are consecinte in promovarea autorilor si obtinerea unor avantaje nemeritate, compromitand in acelasi timp institutii extrem de importante din societatea noastra, cum este si Universitatea de Medicina.
Concubinul imputernicit
Cum era si firesc, in momentul cand am descoperit plagiatul grosolan comis de dr. Anca Patrascu am contactat-o si pe autoare. Surpriza, insa! In cabinetul sau de la maternitatea Spitalului 2 din Craiova ne-a primit concubinul doctoritei, un anume Eugen Pop, fost ginere al procurorului sef Panal, un adevarat zbir al Craiovei cu cativa ani in urma. Acesta ne-a prezentat o imputernicire notariala prin care era desemnat de Anca Patrascu sa o reprezinte in orice situatie, cu toate ca simpla sa prezenta in spital era un abuz extrem de grav. De altfel, de la colegele dr. Patrascu am aflat ca acest personaj a instituit o adevarata teroare in spital, comportandu-se cu personalul ca si cand ar fi seful institutiei! Trecand peste injuriile si amenintarile adresate noua, nu intelegem de ce conducerea DSP Dolj tolereaza prezenta acestuia intr-o maternitate!
Fenomen generalizat
Din pacate, cazul Anca Patrascu nu este singular, hotia intelectuala fiind practicata si la alte facultati, fiind imbratisata chiar si de catre unii prefecti si primari care vor sa-si innobileze numele cu titlul de doctor. Peste tot in lume, plagiatul este sanctionat si penal si moral, asa cum ne-a declarat decanul Facultatii de Filologie din Craiova, Cristiana Teodorescu: "Cand am fost in Canada la masterat, primul document pe care l-am semnat a fost o declaratie prin care m-am angajat sa respect proprietatea intelectuala. In cazul unui plagiat incepe imediat urmarirea penala a autorului. Acolo este considerat furt chiar si faptul ca folosesti o idee a altcuiva. Eu ii invat si pe studenti sa evite furtul intelectual si e nevoie ca si la noi sa fie sanctionate astfel de fapte".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.