Executia a avut loc la o ora dupa inceperea celei mai importante sarbatori islamice: Eid el-Kebir - Kurban Bayram - cand musulmanii celebreaza sacrificiul iar pelerinii se indrepata spre Mecca. Uciderea este ritualica, cea mai sfanta sarbatoare fiind
Executia a avut loc la o ora dupa inceperea celei mai importante sarbatori islamice: Eid el-Kebir - Kurban Bayram - cand musulmanii celebreaza sacrificiul iar pelerinii se indrepata spre Mecca. Uciderea este ritualica, cea mai sfanta sarbatoare fiind intinata prin aceasta executie, asemenea celei a cuplului Ceausescu in ziua de Craciun a anului 1989. Pentru faptele sale de dictator absolut timp de 24 de ani, Saddam Hussein merita pedeapsa cea mai grava admisa de legea din tara sa. Istoria va judeca insa cat de echitabil a fost acest proces de un an si doua luni - timp in care au fost asasinati trei dintre avocatii lui Saddam -, finalizat printr-o executie perceputa ca cel putin sectariana, tinand cont ca a fost realizata de rivalii sunitilor, siitii.
"Jos americanii! Jos invadatorii!"
Autoritatile irakiene au initiat o ancheta pentru a depista autorul unei inregistrari filmate a momentului executiei, realizata cu ajutorul unui telefon mobil. Datorita acesteia s-au putut afla insa ultimile cuvinte ale fostului dictator. Unul dintre gardieni l-a intrebat pe condamnat daca se teme de moarte. Saddam a raspuns, foarte ferm, ca toata viata sa a luptat impotriva infidelilor si a intrusilor. Printre ultimele cuvinte rostite de Saddam Hussein inainte de a fi executat s-au aflat "Allah e mare. Jos americanii! Jos invadatorii!" si, chiar inainte de a fi lasat in streang "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah si depun marturie ca Mohamed este mesagerul lui Dumnezeu." Saddam Hussein a fost inmormantat, duminica dimineata, in satul natal, Awja, situat in apropiere de Tikrit. Fostul lider al Bagdadului a fost inhumat intr-un imobil din centrul satului, construit in perioada in care se afla la putere. Sambata, un apropiat al premierului Nuri al-Maliki, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, daduse asigurari ca trupul neinsufletit al lui Saddam nu va fi scos din tara.
Ascensiunea si prabusirea lui Saddam
Cel care avea sa devina unul din numele de referinta pe lista neagra a istoriei, Saddam Hussein, s-a nascut pe 28 aprilie 1937, in satul al-Awja, la 150 de kilometri nord de Bagdad.
Preia puterea in Irak la 16 iulie 1979, dupa ce liderul de atunci al Bagdadului, Ahmed Hassan al-Bakr, renunta la functia de presedinte al RCC. La 22 septembrie 1980 Saddam intra in jocul americanilor si declara razboi Iranului vecin. Un razboi care avea sa dureze opt ani. Pe 2 august 1990, Irakul invadeaza Kuwaitul. O replica internationala concertata extrem de dura, urmata de sanctiuni economice impuse de Consiliul de Securitate al ONU e declansata pe 17 ianuarie 1991. Razboiul se incheie la 28 februarie, cu evacuarea militarilor irakieni din Kuwait. Saddam Hussein castiga referendumul prezidential de la 15 octombrie 1995 - cu peste 99 la suta din voturi - intrecand orice limita a credibilului pe 15 octombrie 2002, cand castiga referendumul pentru un nou mandat cu 100 la suta. Pe 20 martie 2003 fortele armate ale Statelor Unite, sprijinite de cele ale Marii Britanii declanseaza razboiul impotriva Irakului, sub acuzatia (nedovedita nici pana astazi) ca Bagdadul ar fi detinut un arsenal de distrugere in masa. La 9 aprilie, cade Bagdadul. Se incheie, dupa 24 de ani, dictatura lui Saddam Hussein. Pentru poporul irakian, insa, acesta nu a fost inceputul unei vieti mai bune, ci inceputul a noi suferinte, a noi varsari de sange. In vara lui 2003, pe 22 iulie militarii americani confirma ca cei doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay, au fost ucisi intr-o ambuscada la Mosul. Pe14 decembrie, acelasi an, mass media din intreaga lume anuntau capturarea lui Saddam Hussein, de catre fortele SUA.
19 octombrie 2005 se deschide procesul in care fostul lider irakian si sapte apropiati ai acestuia sunt acuzati de crime impotriva umanitatii pentru uciderea a 148 de siiti in satul Dujail, in 1982, in represalii la o tentativa de asasinat organizata de civilii din acest sat asupra convoiului prezidential. La 21 august 2006 se deschide un al doilea doilea dosar, in care Saddam si sase dintre fostii sai locoteneiti, intre care si celebrul "Ali Chimicul" sunt acuzati de crime de razboi in campania Anfal, soldata cu moartea a aproximativ 180.000 de kurzi, la finele anilor '80. Pe 5 noiembrie 2006, Inaltul Tribunal Penal irakiani il declara pe fostul lider al Bagdadului vinovat de crime impotriva umanitatii si il condamna la moarte prin spanzurare, in procesul Dujail. Ultima sansa a lui Saddam Hussein de a-si salva viata s-a spulberat la 26 decembrie 2006, cand Curtea de Apel din Irak confirma a respins recursul, confirmand verdictul si pedeapsa pronuntate impotriva lui Saddam Hussein.
Sfarsitul unor dictatori celebri
Executia fostului presedinte irakian Saddam Hussein a readus in memoria omenirii figurile unor dictatori celebri, care si-au terorizat popoarele ani intregi, si ultimele zile ale acestora.
ADOLF HITLER: Lider al Germaniei in perioada 1934-1945 si presedinte al Partidului National-Socialist, Hitler a refuzat sa se lase capturat, in viata, de trupele Aliate, astfel ca s-a sinucis in buncarul sau din Berlin, alaturi de Eva Braun, care ii devenise, sotie cu o zi inaintea mortii, dupa o indelungata convietuire. Cercetarile au stabilit ca dictatorul s-a impuscat in cap. Totusi, si la ora actuala, dupa aproape 42 de ani, mai circula informatii discordante referitoare la moartea Fuhreului. Unele surse afirma ca Hitler ar fi ingerat si cianura, iar Eva si-ar fi administrat otrava. Cuplul a fost incinerat intr-o groapa.
BENITO MUSSOLINI: La 27 aprilie 1945, la doi ani dupa ce a fost inlaturat de la putere, dictatorul italian Benito Mussolini, aliat al lui Hitler, a fost capturat in apropiere de Lake Como, de catre unitatile comuniste si executat tot ritualic. Mussolini si membrii anturajului sau, inclusiv concubina acestuia, Clara Petacci, au fost impuscati mortal in satul Giulinoldi Mezzegra. La 29 aprilie, cadavrul lui Mussolini si al Clarei Petacci au fost spanzurate cu picioarele in sus, intr-o piata din Milano.
IOSIF VISARIONOVICI STALIN: Secretar general al Partidului Comunist Sovietic, in perioada 1922-1953, Stalin a fost gasit responsabil de moartea a aproximativ 40 de milioane de oameni. La 1 martie 1953, dupa un dineu care a durat toata noaptea, dictatorul a suferit un atac cerebral si a murit patru zile mai tarziu, la varsta de 74 de ani.
"PAPA DOC" DUVALIER: Francois Duvalier, cunoscut drept "Papa Doc", a fost presedintele Republicii Haiti din 1957. In 1964 s-a autoproclamat presedinte pe viata al tarii. Este considerat responsabil pentru moartea a 30.000 de persoane. In 1986, la 15 ani dupa decesul sau, o multime de locuitori s-a deplasat la locul unde se presupunea ca ar fi fost inhumat Duvalier, pentru a-i lovi cadavrul in cadrul unui ritual, asigurandu-se ca nu va reveni. Cadavrul acestuia fusese insa mutat.
NICOLAE CEAUSESCU: Presedinte al fostei Romanii comuniste din 1965, Ceausescu a fost inlaturat de la putere in decembrie 1989. El si sotia sa, Elena, au fost condamnati la moarte in ziua de Craciun, sentinta fiind executata imediat.
POL POT: Saloth Sar, cunoscut si sub numele Pol Pot, a fost liderul partidului Khmerii Rosii si premier al Cambodgiei in perioada 1976-1979. Responsabil de moartea a trei milioane de persoane dintr-o populatie de sapte milioane, acesta a murit in patul sau dupa ce a ascultat la radio ca urmeaza sa fie predat unui tribunal international. Sotia si comandantii militari apropiati dictatorului au afirmat ca Pol Pot ar fi decedat in urma unui atac de cord.
SLOBODAN MILOSEVICI: Presedinte al Serbiei in perioada 1989-1997, Slobodan Milosevici, supranumit "Macelarul din Balcani" a fost un alt dictator care a evitat decizia justitiei, decedand anul trecut intr-o celula de inchisoare, la varsta de 64 de ani, in timp ce astepta verdictul in procesul sau pentru crime de razboi, care a durat patru ani.
Prietenul cartilor
Saddam era "un cititor avid" - mai ales al Coranului - care "facea glume" in timpul captivitatii, a declarat sergentul Robert Ellis, care a fost infirmierul american al fostului presedinte irakian, din ianuarie pana in august 2004. "Avea un caiet in care scria in fiecare zi si din care uneori imi citea in timp ce veneam sa il vizitez", a declarat Ellis. "Petrecea cel mai mult din timpul sau citind sau rugandu-se" si ii placea sa scrie, a explicat sergentul. Fostul presedinte irakian era de asemenea "uneori vesel", potrivit fostului militar american. Timp de sapte luni, Robert Ellis a ocupat functia de consilier medical la baza americana unde fostul presedinte irakian era detinut. "Saddam Hussein nu putea muri in detentie. 'Sa faci totul ca sa il tii in viata', mi-a spus intr-o zi un ofiter. Aceasta a fost munca mea: sa il mentin in viata si intr-o sanatate buna pentru ca ei sa il poata ucide mai tarziu', a explicat Ellis, intr-un alt interviu, publicat de St. Louis Post Dispatch.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.