MJ: "Un precedent periculos"
Ministerul Justitiei (MJ) a transmis AVAS o serie de observatii asupra proiectului, pe care nu l-a semnat, dar acesta va fi publicat fara avizul acestei institutii, a precizat, ieri, Teodor Atanasiu, presedin
MJ: "Un precedent periculos"
Ministerul Justitiei (MJ) a transmis AVAS o serie de observatii asupra proiectului, pe care nu l-a semnat, dar acesta va fi publicat fara avizul acestei institutii, a precizat, ieri, Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-o conferinta de presa. "Sunt convins ca va fi publicata in 2-3 zile", a declarat Atanasiu, aratind ca, "de la 1 ianuarie, vom prelua OPSPI cu tot cu personal". La cateva ore dupa afirmatiile lui Atanasiu, Monitorul Oficial a anuntat, pe pagina sa de Internet, ca Ordonanta a fost deja publicata.
Ministerul Justitiei, care a primit cu ceva timp in urma proiectul spre avizare, considera ca a dat aviz negativ textului de ordonanta exprimand "un punct de vedere cu argumente de neconstitutionalitate si de nelegalitate, inainte de expirarea termenului legal stabilit", se arata intr-un comunicat al institutiei. "A trecut luni (n.r. - 18 decembrie), din nou, pe la noi un document de la AVAS, pe care doamna ministru a dat aviz negativ, mentinandu-si observatiile initiale. Dupa aceea nu stim ce au decis sa faca cu textul de ordonanta. Daca reprezentantii AVAS au hotarat sa-l trimita la Monitor fara avizul Justitiei, acest lucru este in masura sa creeze un precedent periculos, pentru ca Ministerul Justitiei este singurul minister care da aviz de legalitate", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MJ, Marilena Stancu.
AVAS invoca acordul tacit
Oficialii AVAS invoca insa Regulamentul aprobat prin HG nr. 50/2005, aratand ca, la cinci zile dupa trimiterea textului legislativ la Ministerul Justitiei, lipsa unui aviz negativ explicit echivaleaza cu un aviz pozitiv tacit. Potrivit reprezentantilor AVAS, textul final al ordonantei ia in considerare partial observatiile formulate de Macovei, adica "tot ce s-a putut prelua cu exceptia caracterului de urgenta (n.r. al Ordonantei) care este un aviz de oportunitate, nu de legalitate, nu de tehnica legislativa". In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) la AVAS. Odata cu transferul OPSPI la AVAS, in portofoliul Autoritatii vor intra 41 de companii aflate in prezent in administrarea MEC. Autoritatea va prelua toate societatile privatizabile de la celelalte ministere, a mai precizat Atanasiu.
Atanasiu vinde tot
AVAS va vinde in totalitate pachetele de actiuni detinute de stat la companiile preluate de institutie de la OPSPI, inclusiv participatia la Petrom. "Tot ce se transfera la AVAS am inteles ca trebuie privatizat in intregime, asta a fost decizia politica adoptata", a declarat Atanasiu. Statul roman detine 30,86% din actiunile Petrom. Totodata seful AVAS a mai aratat ca acordul Autoritatii la schimbarea proprietarului pachetului majoritar de actiuni al rafinariei Rafo Onesti va fi discutat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). El a adaugat ca "singura problema pe care o mai are AVAS" cu Rafo este acceptarea novatiei, dupa ce firma a achitat datoriile, inclusiv dobanzile si majorarile de intarziere, catre institutie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.