Conform acestui "studiu al cererii si ofertelor de pe piata neagra", cum l-au denumit "frontieristii", cele mai multe automobile de lux furate care ajung in Romania provin din Spania, Italia, Franta si Germania. In primele 11 luni ale acestui an au f
Conform acestui "studiu al cererii si ofertelor de pe piata neagra", cum l-au denumit "frontieristii", cele mai multe automobile de lux furate care ajung in Romania provin din Spania, Italia, Franta si Germania. In primele 11 luni ale acestui an au fost descoperite 90 de autoturisme furate din Occident. Cele mai cautate masini de lux sunt BMW, Mercedes si Jeep, iar dintre autovehiculele de categorie mijlocie sunt preferate Volkswagen, Audi si Opel. Sistemul de lucru al hotilor de masini este atat de bine organizat, incat daca un membru este arestat sa nu poata spune numele celorlalti. Italienii si bulgarii sunt "capii" acestor retele din care mai fac parte romani si sarbi. Retelele care functioneaza pe ruta Vest-Est au grupe de recunoastere care pun ochii pe masinile ce urmeaza sa fie furate, grupe tehnice, care se ocupa de "fabricarea" de acte false, chei sau placute de inmatriculare, grupe de transport care trec masinile peste granita sau grupe de valorificare-comercializare care vand masinile pe piata neagra. Cea mai importanta este grupa de siguranta care supravegheaza intreaga operatiune si da alarma in caz ca este depistata "o veriga slaba", depistata de politisti. In top este frauda la asigurari, caz in care proprietarul vrea sa incaseze bani pe masina. Furtul la comanda, deturnarea sau frauda la firmele de inchirieri este un alt mod de a face o masina "sa se evapore". O alta metoda: ascunderea in containere, caz in care soferii prezinta la Vama documente din care reiese ca transporta marfa (caroserii de masina, de exemplu) si solicita tranzitul catre un punct vamal din interiorul tarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.