Abia s-au plantat cateva seminte pentru padurile de mori de vant. Piata energiei eoliene este de peste 1.000 de ori mai mica decat potentialul sau. ""Pionierii"", micii producatori, se pregatesc sa faca fata asaltului marilor companii energetice euro

Abia s-au plantat cateva seminte pentru padurile de mori de vant. Piata energiei eoliene este de peste 1.000 de ori mai mica decat potentialul sau. ""Pionierii"", micii producatori, se pregatesc sa faca fata asaltului marilor companii energetice europene.
Saptamana trecuta, firma satmareana Pentium a pus in functiune cea de-a doua centrala de la Baia, la 70 de kilometri de Tulcea, si are acum o capacitate instalata de 1,65 MW, dupa o investitie de 950.000 de euro. Tot in Tulcea, Eco Prod Energy isi va muta centrala de 660 kW de langa Ploiesti, prima din Romania.
Pentium SRL si Eco Prod Energy au lansat noi proiecte de centrale eoliene in judetul Tulcea, inainte ca italienii de la ENEL sa-si anunte proiectul unui mare parc de centrale eoliene in aceeasi zona.
Zone eoliene favorite mai sunt pe litoral si in nord-vestul tarii, unde se pregatesc sa intre germanii, prin Enercon, dar si prin colosul E.On, ce controleaza distributia electricitatii in Moldova.
Mai sunt atrasi spaniolii de la Iberdrola, lider mondial in materie, si portughezii de la Martifer. Rompetrol asteapta ca stimulentele sa nu se opreasca la scutirea de accize.
Lupta cu coloSii. Interesant este ca Pentium SRL si Eco Prod livreaza energie in sistemul national tocmai prin marea concurenta, Enel Dobrogea, fosta filiala a Electrica, preluata de compania italiana. ""Conditiile care ni s-au pus pentru a ne da avizul de racordare la retea sunt usor exagerate"", spune administratorul firmei Pentium, Dan Chincea. Micul producator a trebuit sa cheltuiasca bani pe echipamente de 28.000 de euro, ce vor deveni, gratis, proprietatea Enel. Asa spune legea.
Bani s-au mai cheltuit si pe un studiu de impact al productiei eoliene asupra sistemului energetic, pe motiv ca vantul nu bate tot timpul constant. Este usor de banuit ca acest studiu contine indicii despre intensitatea vantului, interesante si pentru Enel.
Pe langa forta financiara, in lupta cu colosii, micilor producatori le lipseste ""numele"", beneficiu important in relatiile cu autoritatile. Cu Agentia de mediu din Tulcea, de pilda, care a cerut un studiu de impact asupra migratiei pasarilor, nu cumva sa nimereasca vreuna in elicele morilor. ""Legile si declaratiile oficiale ne sustin, dar la fata locului lucrurile stau adeseori altfel"", spune Chincea, care, impreuna cu fratele sau, a ajuns la energetica plecand de la o afacere cu componente IT&C. ""Cu aceasta am castigat creditul bancilor.""
TENACITATE. Ca urmare a bataliei tot mai dure pentru un loc bun in vant, ""taxele de concesiune ale terenurilor se apropie de preturile de vanzare a acestora"", spune Dan Chincea. Aceste costuri s-au inzecit pana la cateva sute de milioane de lei vechi pe an.
In plus, un generator nou de 1MV costa in jur de un milion de euro. Micii producatori au mizat pana acum pe centrale mai mici si ""la mana a doua"", ca si pe tenacitate. ""Pionierii rezista intotdeauna"", ne-a transmis un mesaj optimist Mircea Cosma, consilierul Energy, aflat la Tulcea cu reprezentantii Enel.
Cosma a fost artizanul punerii in functiune a celei dintai centrale eoliene din Romania. Si Ilexim Bistrita a facut pionierat cu centrala sa din Pasul Tihuta. Alte cateva firme relativ mici au proiecte si ambitii eoliene, punandu-si nadejdea si in fondurile europene.
Eco Prod va mai amplasa alte trei centrale in calea vanturilor tulcene, investind 4,5 milioane de euro pentru a ajunge la o putere de 3,2 MW. Pentium pune la cale un parc de alte zece centrale a cate 2 MW putere, incercand sa faca fata proiectului Enel de 24 de milioane de euro.

Fara marfa


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.