O schimbare radicala era iminenta. Mai ales ca existenta in Sarile Romane a mai multor monede straine in circulatie, fiecare cu propriul curs fluctuant in functie de zona, impiedica largirea ariei de activitate a capitalismului si lucra impotriva modernizarii tarii.
Venise timpul sa i se puna capat haosului monetar, cauzat de intalnirea in aceasta zona a factorilor economici si politici care guvernau marile procese continentale. Cu atat mai mult cu cat devenise un paradis al zarafilor si al castigurilor ilicite. Amplitudinea mare a variatiilor cursurilor monedelor straine isi avea izvorul in gradul si caile diferite de dezvoltare economica a regiunilor tarii, in insuficienta expansiune a relatiilor de piata si in caracterul primitiv al mijloacelor de transport si comunicatiilor. Dupa Unirea Principatelor, in cele doua provincii istorice s-au practicat cursuri diferite pana la 1865. Incercarile Guvernului roman de a mentine un curs stabil al leului, in raport cu o grupa de monede europene, s-au lovit de nenumarate obstacole, dar cel mai puternic s-a dovedit a fi absenta unui sistem monetar unitar.
Abia in 1866 a inceput intocmirea studiilor privitoare la sistemul monetar al Romaniei. Proiectul de lege a fost depus la Parlament un an mai tarziu. Iar in primavara anului 1867 raportul comisiei de specialitate (Comitetul Delegatiilor) a fost prezentat Camerei. Apoi Camera Deputatilor a adoptat proiectul cu o larga majoritate.
Se ivise insa o dilema: aur sau argint? Optiune grea in a doua jumatate a veacului al XIX-lea. Noi, romanii, inca din cele mai vechi timpuri puseseram semnul egal intre aur si bogatie. Dar aurul incepuse sa-si piarda stralucirea de altadata. Fiind silit sa-si imparta puterea cu argintul.
Lovitura de gratie o primise inca din zorii secolului al XIX-lea. Veacul in care se intrupasera atatea mari biruinte ale umanitatii a marcat o stingere treptata a febrei aurului. Lumea financiara opta in buna masura pentru un soi de balans intre aur si argint: bimetalismul. Uniunea Latina era principalul promotor al bimetalismului. Fiecare epoca are un semn al ei. Un semn distinct, ce domina modul de gandire, ritmurile vietii, felul de a se purta al oamenilor. Barocul a fost candva un astfel de semn. Blaga aminteste intr-un studiu ca pusca soldatului din vremea lui Ludovic al XIV-lea avea infatisare ""baroca"". La fel ca peruca monarhului. La fel ca palatele nobililor. Aurul a jucat si el un astfel de rol, de semn al timpului. A jucat acest rol mai multe secole. Pana cand, in vremurile moderne, bimetalismul a luat locul monometalismului. In loc de aur... aur si argint.
Fara indoiala ca in secolul al XIX-lea lumea nu s-a despartit de aur nici definitiv si nici pe deplin. In plin bimetalism mai erau contabilizate beneficiile febrei metalului galben. Si erau numarati castigatorii. Marii exportatori de capital: mai intai Marea Britanie, Franta, Germania, apoi Belgia, Olanda, Elvetia. Si, in sfarsit, Statele Unite.
Sub semnul aurului fusesera consolidate puternice sisteme bancare si monetare. Aparusera piata internationala a banilor. Lumea intra intr-o noua era, in care rolul banilor era in crestere. Regina balului, Marea Britanie, si-a permis chiar sa se rupa de bimetalism in 1816 si sa-si acopere moneda nationala cu aur. Lira sterlina devenise o moneda grea. Bimetalismul insa continua sa joace un rol important. Pentru ca asigura bani ieftini in tarile ce nu erau in masura sa-si acopere in aur totalitatea emisiunilor monetare. Romania se afla intre ele. Se verifica astfel si la noi ""legea lui Gresham"", valabila si azi. Fostul cancelar al Elisabetei I sustinea ca moneda slaba alunga de pe piata moneda tare. Piata incepea deja sa-si formeze anticorpii necesari pentru a se apara de somnolenta banilor si speculantii faceau averi din diferente de curs intre aur si argint. Treptat, argintul a alungat aurul de pe piata. Pentru ca apoi sa-i cedeze in totalitate terenul.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
3 startup-uri sustenabile care ne-au impresionat în 2024 #3
Sursa: green.start-up.ro
-
Underline Ventures: în fața neprevăzutului e bine să ai opțiuni
Sursa: start-up.ro
-
Rugăciune de vindecare miraculoasă - Puterea credinței în momentele de suferință
Sursa: garbo.ro
-
BNR așteaptă ca inflația să coboare cu adevărat: s-a decis menținerea...
Sursa: futurebanking.ro
-
Cine a fost împăratul roman care l-a condamnat pe Iisus la moarte?
Sursa: kudika.ro
-
Ce taxe noi au firmele din România în 2025: modificările fiscale din acest an
Sursa: wall-street.ro