Criza de medici dentisti se resimte in intreaga tara, dar mai mult la nivelul localitatilor rurale. Specialistii in sto-matologie refuza sa profeseze la tara, din cauza salariilor mici si a lipsei de dotari. Totodata, naveta la care sunt nevoiti sa r
Criza de medici dentisti se resimte in intreaga tara, dar mai mult la nivelul localitatilor rurale. Specialistii in sto-matologie refuza sa profeseze la tara, din cauza salariilor mici si a lipsei de dotari. Totodata, naveta la care sunt nevoiti sa recurga majoritatea dintre ei este un alt motiv care ii impiedica sa lucreze in mediul rural.
Pe de alta parte, tot o deficienta a sistemului medical romanesc o repre-zinta, in opinia specialistilor, si cabinetele de stomatologie din unitatile de invatamant, care dupa anul 1989 au inceput sa dispara din cauza lipsei unei finantari continue. In schimb, cele care mai functioneaza in prezent se confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste materialele consumabile si aparatele medicale care si-au depasit cu mult durata de folosire stabilita de producator.
"In conditiile in care 95% din acest domeniu medical este privat, iar casele de asigurari de sanatate nu aloca unui dentist, care are in ingrijire aproximativ 1.750 de asigurati, decat 1.100 lei lunar pentru serviciile oferite, cabinetele scolare sunt o solutie. Dar ele sunt din ce in ce mai putine si au aparatura depasita", ne-a declarat dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti - Bucuresti.
In Romania, exista aproape 12.000 de medici stomatologi, dintre care 4.000 au cabinetele in Capitala. Presedintele CMD-Bucuresti atrage atentia si asupra faptului ca igiena orala a romanilor si, implicit, sanatatea dintilor acestora lasa mult de dorit. In plus, numarul mic de medici stomatologi impiedica asigurarea de servicii medicale de specialitate pentru fiecare asigurat in parte.
Printre cele mai des intalnite afectiuni stomatologice se numara cariile, parodontozele si chiar cancerul care afecteaza persoane cu o varsta cuprinsa intre cinci si 70 de ani, varful de incidenta fiind cuprins intre 50 si 60 de ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.