Iesirea Partidului Conservator de la guvernare este fara indoiala evenimentul politic al saptamanii trecute. El afecteaza in mod evident scena politica si raporturile de forte, ceea ce va duce la o readaptare a strategiilor de joc ale principalilor a
Iesirea Partidului Conservator de la guvernare este fara indoiala evenimentul politic al saptamanii trecute. El afecteaza in mod evident scena politica si raporturile de forte, ceea ce va duce la o readaptare a strategiilor de joc ale principalilor actori politici.
Chiar daca in spatele acestei decizii exista motivatii judiciare si garantii date de catre fosti parteneri, faptul in sine are valoare de simptom pentru toate partidele politice romanesti.
De la distanta privite, toate fortele politice romanesti au probleme de identitate si de structurare. In interiorul acestora exista un permanent conflict fie manifest, fie si numai sublimat pentru moment.
Sub forma luptelor pentru putere in interior, sau sub forma incercarii disperate de salvare ca identitate proprie, partidele romanesti se afla la momentul adevarului, moment de la care evolutia lor poate fi dramatic descendenta sau se pot salva.
Fara a se apleca asupra problemelor reale, ci doar pentru a arunca vina asupra competitorilor si pentru a gasi tapi ispasitori, partidele romanesti risca sa intre in incapacitate de a subzista pe termen mediu. In acest context este decisiv ca acestea sa se inteleaga. Pe scurt, iata cateva dintre problemele esentiale pe care partidele romanesti trebuie sa le rezolve pentru a putea face fata cu succes perioadei de mari schimbari ce urmeaza.
In primul rand, partidele politice romanesti sufera de lipsa evidenta de obiective, viziune si strategii. Identitatea partidelor din perspectiva doctrinara nu a contat, dezbaterile pe marile teme au lipsit cu desavarsire, solutiile pentru problemele concrete au fost permanent schioape si oportuniste. Ceea ce a contat a fost in primul rand jocul meschin de dat la gioale. Aceasta perspectiva asupra actiunii politice se va sfarsi in mare masura. Oamenii vor dori sa aiba liniste si confort pentru a-si putea construi si consuma vietile. Si asta se va intampla cand vor avea mai multa incredere in clasa politica, iar discursul public va depasi nivelul de barfa de maidan.
In al doilea rand, partidele romanesti sufera de lipsa resurselor umane. O mare parte din oamenii de calitate profesionala si morala au refuzat permanent politica in primul rand din teama de ridicol si din sila de a se expune murdaririi generalizate din zona politica. Partidele au fost incapabile de a deveni atractive pentru profesionisti.
In al treilea rand, este vorba despre formele de finantare a partidelor. Pe langa reforma legislativa din domeniu, care este pe drumul bun dar se afla doar la inceput, este important cine sunt cei ce finanteaza partidele si mai ales de ce. Ar fi ciudat sa constatam ca marii industriasi finanteaza social democratia, iar oamenii simpli partidele de centru dreapta. Si daca ar fi asa, de ce finanteaza industriasii social - dmocratia? In mod straniu, partidele romanesti nu sunt finantate de cei pe care, conform asa-ziselor doctrine, ar trebui sa-i sprijine.
Refacerea unor structuri corecte de finantare a partidelor va reduce mult coruptia si inegalitatea in fata legii.
In al patrulea rand, este vorba despre cuplarea partidelor romanesti la circuitele politice europene si mondiale. In acest plan, faptul ca un partid apartine unei suprastructuri europene (internationale), nu reprezinta mare lucru atata timp cat activitatea in aceasta directie lipseste cu desavarsire. Vocea partidelor romanesti in circuitul mondial lipseste, riscand sa reduca Romania la statutul de remorca.
In acest context, partidele au nevoie rapida de analize si strategii de adaptare altfel alte partide, noi sau nici macar existente, vor avea succes. Si poate ca acesta este viitorul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.