In linistea Manastirii Petru-Voda din judetul Neamt, ieri, Parintele Calciu Dumitreasa s-a intors in pamantul din Gradina Maicii Domnului - Romania. "Biserica si neamul nostru romanesc pierd astazi una dintre cele mai puternice constiinte, icoana de-
In linistea Manastirii Petru-Voda din judetul Neamt, ieri, Parintele Calciu Dumitreasa s-a intors in pamantul din Gradina Maicii Domnului - Romania. "Biserica si neamul nostru romanesc pierd astazi una dintre cele mai puternice constiinte, icoana de-a pururi vie a unui apostol, glas mare in pustiul nepasarii si al compromisului. Dupa o viata de martiriu pentru Dumnezeu si neamul sau, parintele Calciu intra in lumea sfintilor. Avem in ceruri un parinte ocrotitor. Christos sa te odihneasca in Raiul celor vii, Parinte Calciu!",
a spus in cuvantul sau Parintele Iustin, cel care
a oficiat slujba de inmormantare.
Inmormantarea Parintelui Calciu, una dintre cele mai mari constiinte ale ortodoxiei romanesti contemporane s-a facut intr-un cadru intim, la inhumarea sa participand doar cateva sute de credinciosi, in marea lor majoritate preoti, calugari si maici de la manastirile din nordul Moldovei si apropiati ai parintelui. Slujba de inmormantare a fost tinuta de Parintele Iustin Parvu, mentorul spiritual al manastirii nemtene, de altfel, unul dintre locurile de pelerinaj ale ortodoxismului romanesc. La slujba a participat familia Parintelui Calciu Dumitreasa venita din America, tara in care a trait timp de 22 de ani, exilat de regimul comunist dupa zeci de ani de temnita. Jale este cuvantul care poate caracteriza ziua de ieri de la Manastirea Petru Voda. O jale si o tristete dublata insa de bucuria ca Parintele Calciu va veghea de-acum asupra poporului roman din lumea sfintilor.
La Bucuresti, sambata, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist a condus, la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, o slujba de inmormantare pentru parinte, figura marcanta a teologiei romanesti si a luptei anticomuniste. In prezenta a sute de persoane, la biserica in care a slujit inainte de a fi arestat si expulzat, in 1985, memoria cunoscutului teolog a fost evocata de intaistatatorul Bisericii Ortodoxe, ca si de cei care l-au cunoscut pe vremea cand era profesor la seminarul ortodox din Capitala. Unul dintre luptatorii cei mai fermi impotriva regimului comunist-ateu, exilat in SUA dupa 21 de ani de detentie politica, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a dus la ceruri la 21 noiembrie, dupa o grea suferinta, in ziua Sarbatorii Intrarii Maicii Domnului in Biserica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.