Dupa testamentul in care victima da numele calaului, protagonist in afacerea Litvinenko a devenit Poloniu 210. Scotland Yard avertizeaza: oricine a avut contacte cu fostul spion este expus la risc de contaminare.

Ancheta asupra mortii lui Litvinenko a fost incredintata sectiei antiterorism de la Scotland Yard. Dupa ce a fost negata otravirea cu taliu, Health Protection Agency a declarat ca substanta gasita in corpul spionului rus este poloniu 210, fapt care a dus la suspendarea imediata a investigatiilor de laborator pentru a evita riscul de contaminare a personalului.

Toti cei care au intrat in contact cu Litvinenko in timpul spitalizarii lui trebuie sa se supuna examinarii speciale. Expertii care au controlat locuinta fostului spion au constatat o radioactivitate peste norma.

Alarma! Contaminare radioactiva

Politia engleza a lansat un semnal de alarma catre toti cei care au avut recent contacte cu Aleksandr Litvinenko: sanatatea lor este expusa riscului prin contaminare radioactiva. Fostul colonel, decedat dupa 23 de zile de agonie, a lasat in urma sa o acuzatie directa si explicita la adresa lui Vladimir Putin. Teribilul testa-ment a fost citit imediat dupa moartea sa de catre un prieten care s-a adresat presei. Anturajul spionului rus impartaseste acuzatia la adresa presedintelui rus si a serviciilor secrete ruse, dar anchetatorii englezi sint prudenti, intrucit investigatiile se lovesc de o serie de necunoscute.

Poloniu 210, o substanta de miliarde de ori mai acida decit cianura, este un izotop foarte rar in stare naturala si este studiat doar in citeva centre de cercetare nucleara din lume, printre care cele din SUA si Rusia. Potrivit cotidianului „Le Temps", seful serviciilor secrete elvetiene sustine ca este posibil ca poloniul 210 sa circule in retelele mafiei ruse. Este dificil de explicat transportarea substantei, chiar daca un fizician european a declarat, sub anonimat, ca poloniul 210 poate fi transportat intr-un recipient relativ obisnuit.

Necunoscute sint caile anchetei

Nu se stie cine a a fost autorul mortii lui Litvinenko, chiar daca este clar omorul deliberat. Tot incert este contextul in care cineva a decis suprimarea ex-spionului rus (a fost eliminat pentru activitatile lui din ultima vreme sau este o polita pentru trecutul sau?). In privinta persoanelor cu care se relationa Litvinenko, se stie vag ca frecventa fosti colegi KGB, mai mult sau mai putin cunoscuti acum ca oameni de afaceri rusi, militari ceceni si intelectuali in exil. Dupa moartea sa a aparut informatia ca fostul spion locuia pe aceeasi strada lon-doneza cu Ahmed Zakaiev, principalul reprezentant public al separatistilor ceceni. Cu citeva zile inainte de a muri, Litvinenko a declarat in fata unei camere de televiziune ca „ordinul de a o ucide pe ziarista Anna Politkovskaia a venit direct de la Vladimir Putin".