Atunci cand te interesezi de conditiile de pe o partie, un aspect foarte important il reprezinta starea zapezii. De fapt, stratul de zapada reprezinta materia prima pentru sporturile de iarna. Nu a nins, nu se schiaza. Din cauza conditiilor meteorolo

Atunci cand te interesezi de conditiile de pe o partie, un aspect foarte important il reprezinta starea zapezii. De fapt, stratul de zapada reprezinta materia prima pentru sporturile de iarna. Nu a nins, nu se schiaza. Din cauza conditiilor meteorologice, zapada sufera multiple transformari. La ce trebuie sa va asteptati cand mergeti pe partie? Cititi mai departe!

SUPA DE CEAPA. Zapada afanata, pe care o intalniti numai daca dormiti la o cabana in varful muntelui, iar dimineata, dupa o noapte in care a nins, vreti sa coborati inainte de aparitia masinilor care intretin partiile. Atentie mare la felul in care schiati! Incercati sa nu mai apasati foarte mult in limba claparului si stati un pic mai pe spate. Daca aveti o legatura pe sina, incercati sa o reglati in asa fel incat greutatea corpului sa stea mai mult pe partea din spate. Daca va aplecati prea mult in fata, o sa luati cateva cazaturi.

CATIFEA REIATA. Santuri apropiate, foarte mici, lasate pe zapada de masinile care intretin partia. Cu siguranta ca v-ati grabit macar o singura data de cand schiati sa fiti primul pe partie si sa porniti la vale imediat ce masinile de batatorit zapada au disparut din decor. Partia nu arata tocmai bine la prima tura, mai ales daca noaptea precedenta a fost una geroasa. La coborare veti simti cateva trepidatii in genunchi din cauza santurilor facute de ratrac.

PIURE DE CARTOFI. Cand este in curs de topire, zapada devine moale si foarte apoasa. Acolo unde se practica schiul de vara, poate fi intalnit si acest tip de zapada, care peste noapte ingheata si transforma partia in aratura. De aceea este bine sa profitati cat mai mult de zonele in care schiul aluneca in voie, fara sa simtiti trepidatii in genunchi.

FULGI DE CIOCOLATA. Cateva pietre, iesite ca ghioceii din zapada. Cu siguranta ca asemenea zone sunt foarte periculoase, pentru ca talpa schiurilor va avea cumplit de suferit. Din acest motiv este bine ca atunci cand mergeti pe o partie sa dati o prima tura de recunoastere, pentru a afla care sunt zonele ce trebuie evitate.

PUDRA DE SAMPANIE. Zapada este foarte usoara si atat de uscata, incat nu poate fi facuta bulgare. Se intampla foarte rar sa fie un ger cumplit, de - 20 de grade Celsius, si sa ninga in acelasi timp. Daca acest lucru se petrece, zapada este una atat de afanata, incat iti fuge din palma.

BETON DUR. Il gasim cam peste tot in Romania, deoarece multi schiori, de teama unor accidente, merg pe urmele celorlalti. Zapada este foarte mult batatorita din cauza trecerilor repetate. Incercati mai bine sa va faceti propriile trasee, diferite la fiecare coborare.

GHEATA. Atentie mare de tot! Nu sunteti doar dumneavoastra in pericol, ci si schiurile pe care le folositi. Gheata neteda si casanta zgarie talpa schiurilor. In aceste zone este recomandat sa folositi foarte mult canturile, chiar daca zgomotul va fi unul ca de polizor.

PUDRA. Masinile care intretin partiile nu pot ajunge chiar oriunde, astfel ca mai sunt si locuri cu zapada ""virgina"". In acele locuri gasiti un strat subtirel, care va da senzatia ca schiati pe zahar, nu pe zapada.

GHEATA NEW ENGLAND. O intalnim foarte rar in Romania, pentru ca rar se intampla sa vedem o gheata atat de transparenta, incat sa putem vedea iarba prin ea.

CRUSTA. Zapada a fost acoperita de un strat de gheata foarte subtire. Dar dedesubt, de multe ori, este o zapada mai buna de schi, usor afanata.

ANTIGLONT. Gheata groasa, extrem de periculoasa pentru schiori. Este bine sa traversati cu mare atentie asemenea zone!

PORUMB. Dupa o zi cu soare a urmat o noapte cu temperaturi negative. Zapada topita ia forma unor stiuleti de porumb.

PUDRA COMPACTA. Este zapada care se strange in urma virajelor luate de schiori, numite si ""cristiane"".

TROIENITA. Foarte rar se intampla sa dam pe o partie de troiene. Incercati totusi sa le evitati, pentru a nu avea neplaceri.

Indicatoarele de culoare rosie marcheaza
partiile cu un grad mediu de dificultate
Atentie mare la placutele negre! Va trimit catre partii grele,
recomandate numai avansatilor

Partiile usoare au
indicatoare albastre


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.