Semneaza zilnic un editorial in Jurnalul National. La Antena 3 realizeaza emisiunea saptamanala ""Zig-zag cu Ion Cristoiu"". Cunoscutul si apreciatul gazetar Ion Cristoiu implineste maine 58 de ani. ""Visul meu este sa devin scriitor""

Semneaza zilnic un editorial in Jurnalul National. La Antena 3 realizeaza emisiunea saptamanala ""Zig-zag cu Ion Cristoiu"". Cunoscutul si apreciatul gazetar Ion Cristoiu implineste maine 58 de ani.

""Visul meu este sa devin scriitor""

""16 noiembrie este una din cele mai grele zile din viata mea, o astept cu groaza, deoarece toata lumea simte nevoia sa fie amabila cu mine fara a simti nevoia asta. Cele mai fericite aniversari au fost cele care au nimerit duminica, pentru ca aveam pretextul sa nu raspund la telefon. A fost un an prea aglomerat pentru un om in apropierea pensiei. Nu am avut timp deloc sa ies in Cismigiu si sa-mi plimb nepotii. Ca orice bun roman, cum ar spune Caragiale, am proiecte. Bunului roman ii ajunge sa aiba proiecte, ca de realizat le realizeaza altii. Trebuie neaparat sa termin si sa public volumul II din «Insemnarile satirice de calatorie. Lumea vazuta de un roman rupt in fund», sa public totusi o carte de proza, deoarece oarecarele succes al schitelor publicate in Jurnalul National si in Independent mi-au amintit ca am scris si proza si ca unii ma considera prozator. Ma considera prozator cand vor sa-mi spuna ca nu sunt mare jurnalist si ma considera mare jurnalist cand vor sa
nu-mi spuna ca sunt mare prozator. Asa ca am suficient temei sa fiu fericit de fiecare data. Imi place sa scriu mai mult proza, deoarece o scriu mult mai usor. Am iluzia ca scriu pentru posteritate, pe cand analiza politica imi da sentimentul ca tot ceea ce scriu este trecator. Editorialele le scriu foarte greu, desi putina lume stie acest lucru.

Gazetaria reprezinta pentru mine o solutie de ananghie pentru domeniile in care puteam sa ma afirm mult mai bine. Puteam sa devin filozof, dar am devenit gazetar, puteam sa fiu un mare prozator, dar am devenit gazetar, puteam sa fiu poate si un om politic, dar am devenit gazetar si cred ca puteam sa devin si un bun fermier, dar am devenit pana la urma gazetar. Asa ca e o solutie de compromis a unui om care nu a avut taria sa reziste la succesul urias, dar facil al gazetariei in favoarea succesului mai greu, mai putin stralucitor al creatiei propriu-zise.

Daca m-as mai naste o data nu m-as mai face ziarist, deoarece m-am facut ziarist de dragul de a-mi vedea numele tiparit. Dupa aceea, am realizat ca nu s-a schimbat nimic in viata mea, ca pot fi la fel de nefericit ca si atunci cand nu-mi vedeam numele tiparit. Ion Cristoiu este un om vesnic nemultumit de ceea ce este in acest moment. Visul meu este sa devin scriitor. Este cam tarziu, pentru ca din cate stiu unii la varsta asta erau de mult monumente. Eu deocamdata sunt jumatate din piedestalul unui monument. Cel mai mult imi doresc sa nu ma imbolnavesc pentru ca nu mai pot sa lucrez, si asta ma enerveaza mai mult decat suferinta. Nu vreau sa-mi pierd rezistenta la munca. Fiecare zi in care nu scriu mi se pare o catastrofa.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.