Numarate pe degete, Constanta are cinci parcuri, dar nici unul nu a ramas neatins. Bucata cu bucata au fost micsorate si continua sa fie distruse. Copacii au fost taiati, iar in locul lor au ramas constructii neterminate, un hipermarket sau u

Numarate pe degete,
Constanta are cinci parcuri, dar nici unul nu a ramas neatins. Bucata cu bucata au fost micsorate si continua sa fie distruse. Copacii au fost taiati, iar
in locul lor au ramas
constructii neterminate,
un hipermarket sau un
pavilion expozitional.

Pomii au fost condamnati inca de la primele idei de proiecte, pentru ca orice protest initiat de organizatiile neguvernamentale ecologiste s-au lovit de un zid. Nu au reusit sa aiba alaturi un numar prea mare de cetateni care sa apere natura sau macar locurile in care au stat indragostiti pe o banca sau unde frecvent isi scot nepotii la plimbare. Natura a trebuit sa sufere aceasta infrangere.

VAD CONTRA MEDIU. Parcul Tabacarie este situat intr-o zona considerata cu vad, iar in lipsa unor terenuri in oras, Legea retrocedarii a permis ca o mare suprafata sa fie redata proprietarilor de drept, care, desi ar fi trebuit sa nu schimbe destinatia acestuia, au vandut parcelele, iar in loc se inalta pe aproape 12% din suprafata parcului un complex comercial. O afacere banoasa, intrucat zona are si o valoare imobiliara mare, iar orice argument cu care au venit reprezentantii organizatiilor ecologiste de a amplasa mall-ul in alta parte a orasului a ramas fara raspuns. ""Protestele noastre au avut o tenta emotionala, dar au fost contracarate prin ironie de administratia locala"", spune Cosmin Birzan, coordonator proiecte la ONG Mare Nostrum. Ecologistii au primit la schimb o promisiune ca in locul pomilor taiati vor fi plantati de sase ori mai multi copaci in alte zone, dar pana acum nu s-a intamplat nimic.

CRIZA DE SPIRIT CIVIC. In urma unui sondaj facut printre constanteni, in mai 2005, pe un esantion de 900 de persoane, 56,28% isi doreau acest mall, dar nu in zona Parcului Tabacarie si cei mai multi au indicat ca oportuna periferia orasului. Chiar daca 74,12% dintre constanteni au fost de parere ca nu exista suficiente spatii verzi in municipiu si s-au aratat ingrijorati de situatia care ia amploare, nimic nu s-a schimbat, iar Consiliul Local a aprobat toate proiectele. Sondajul a fost facut dupa o dezbatere publica fara un rezultat pozitiv, contestatii si chiar un miting de protest la care au participat 600 de persoane, au fost stranse semnaturi pe o lista care a fost inaintata institutiilor responsabile de a transa situatia, dar tot fara succes. La protest a fost luata si initiativa de adoptie a copacilor ce urmau sa fie taiati, dar pomii au fost uitati si scosi din radacini. ""E o lupta pierduta, e greu sa mobilizezi oamenii, ONG-urile au un buget mic, spre deosebire de publicitatea costisitoare, si nu se pot bate doar pentru a face ceva pentru mediu"", mai spune Cosmin Birzan. Lucrul cel mai grav de care s-au lovit ecologistii care au avut un esec in aceasta campanie a fost lipsa de spirit civic ""daca nu il afecteaza strict pe cetatean, nu il deranjeaza"". Suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor in orasul Constanta este deja foarte redusa, spun ecologistii, de maximum 8 mp, cu mult sub nivelul celei din orasele civilizate, unde atinge minimum 30 mp.

BOMBOANA DE PE COLIVA. In partea dinspre Statiunea Mamaia s-a intrat intr-o alta portiune din parc, dar si din Lacul Tabacarie pentru un pavilion expozitional al carui beneficiar este Consiliul Judetean Constanta. Inca de la inceput, lucrarile au intampinat tot felul de piedici si, desi pavilionul trebuia realizat cu fonduri europene, proiectul a stagnat, iar abia clarificata situatia, constructia va fi reluata. Pe o alta suprafata de 400 mp, in apropierea unei benzinarii, ar fi trebuit sa fie ridicat si un sediu de partid, dar proiectul a picat si parcul a scapat de o noua trunchiere. Nici parcul de la Gara n-a facut exceptie. O constructie destinata ridicarii unei biserici a ramas neterminata de mai multe luni, dar pomii au fost taiati pentru punerea temeliei, care asa a intepenit. Exemplele pot continua, pentru ca si spatiul verde din celelalte parcuri ale orasului urmeaza sa fie invadat de proiecte imobiliare. Unii constanteni, putini la numar insa, simt lipsa spatiilor verzi si vad cum de la un an la altul apar alte si alte constructii, dar putini sunt cei care se si gandesc la pericolul la care le este supusa sanatatea. In schimb, la intrebarea ce proiecte exista pentru reabilitarea spatiilor verzi din oras, primarul orasului, Radu Mazare, a declarat scurt: ""La anua€™ vom baga 30 de miliarde in spatiile verzi. Vom avea"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.