Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg s-a pronuntat ieri in cauzele Sebastian Taub impotriva Romaniei, Barbu impotriva Romaniei, Danulescu impotriva Romaniei, Barcanescu impotriva Romaniei, Tovaru impotriva Romaniei, Patrichi
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg s-a pronuntat ieri in cauzele Sebastian Taub impotriva Romaniei, Barbu impotriva Romaniei, Danulescu impotriva Romaniei, Barcanescu impotriva Romaniei, Tovaru impotriva Romaniei, Patrichi impotriva Romaniei si Ionescu Ruxanda impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din Primul Protocol aditional la Conventie, care garanteaza dreptul de proprietate. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Rompres, situatia de fapt priveste respingerea de catre instantele interne a actiunilor exercitate de reclamanti in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de catre stat cu fostii chiriasi, desi, prin hotarari judecatoresti irevocabile, reclamantilor li se recunoscuse, cu efect retroactiv, dreptul de proprietate asupra imobilelor ce le apartinusera in trecut, iar statul fusese obligat sa le restituie imobilele in litigiu.
Cauzele, pe care instanta de la Strasbourg le considera repetitive, sunt similare cauzelor Strain, Paduraru si Porteanu, Curtea reluand motivarea din aceste hotarari.
Restituirea imobilelor sau daune materiale
Curtea a obligat statul roman sa restituie reclamantilor imobilele in termen de trei luni de la ramanerea definitiva a hotararilor sau sa le plateasca urmatoarele sume cu titlu de daune materiale, reprezentand contravaloarea imobilelor: 1.250.00 euro in cauza Sebastian Taub; 800.00 euro in cauza Barbu; 1.250.00 euro in cauza Danulescu; 200.000 euro in cauza Barcanescu; 50.000 euro in cauza Tovaru; 175.000 euro in cauza Patrichi; 87.000 euro in cauza Ionescu Ruxanda. De asemenea, Guvernul a fost obligat la plata unor sume cuprinse intre 3000 si 5000 euro cu titlu de daune morale. Totodata, in trei dintre cele sapte cauze, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a acordat cheltuieli de judecata variind intre 300 si 1.300 euro. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.