Salariatii din sistemul sanitar vor organiza astazi un miting, in Piata Constitutiei, solicitand, in continuare, un buget pe 2007 care sa asigure majorari cu 70% ale salariilor. Presedintele Federatiei "Sanitas", Marius Petcu, a precizat, ieri, ca pr
Salariatii din sistemul sanitar vor organiza astazi un miting, in Piata Constitutiei, solicitand, in continuare, un buget pe 2007 care sa asigure majorari cu 70% ale salariilor. Presedintele Federatiei "Sanitas", Marius Petcu, a precizat, ieri, ca principala nemultumire a sindicalistilor o reprezinta slaba finantare a sistemului. Liderul sindical a mentionat ca bugetul alocat Sanatatii pentru 2007 nu acopera toate problemele existente in sistem. Mai mult, potrivit estimarilor sindicalistilor, suma prevazuta in proiect este insuficienta pentru intregul an.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a convocat pe liderii sindicali la o intalnire, ieri, pentru a analiza lista de revendicari a protestatarilor. Insa mitingul "Sanitas" va fi organizat indiferent de rezultatele discutiilor.
Sanitarii mai cer acordarea tichetelor de masa anul urmator, pentru toti salariatii din reteaua sanitara si de asistenta sociala. In acest moment, nu primeste acest drept decat personalul finantat de la sistemul de asigurari de sanatate. Nu in ultimul rand, sindicalistii cer respectarea protocolului incheiat cu Ministerul Sanatatii la 1 februarie, document referitor la alocarea drepturilor salariale si a sporurilor prevazute in contractul colectiv de munca, acordarea unor facilitati acestui personal, blocarea disponibilizarilor.
Petcu spune ca mitingul de astazi este un prim pas din seria actiunile de protest. "Urmeaza blocarea activitatii in unitatile sanitare. Pe 23 octombrie incepe strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei de avertisment, apoi cea generala. Stim ca nu este usor sa organizezi o greva in sistemul sanitar, dar vrem totusi s-o facem", a precizat Petcu.
In replica, ministrul Sanatatii a declarat ca, in 2007, sanatatea va avea cel mai mare buget din ultimii 16 ani, adica peste 4% din PIB, iar venitul pe cap de locuitor va creste cu intre 15 si 20%. Aceste majorari vin pe fondul unei cresteri a PIB cu 7% in 2006 fata de 2005 si cu 6% in 2007 fata de 2006, a mai spus ministrul Sanatatii. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.