Cresterea economica a Romaniei va cunoaste un ritm de scadere, in primul an dupa integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, la 5-5,5%, fata de nivelul de 6,5% prognozat pentru acest an, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro.
"Este d

Cresterea economica a Romaniei va cunoaste un ritm de scadere, in primul an dupa integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, la 5-5,5%, fata de nivelul de 6,5% prognozat pentru acest an, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro.
"Este de dorit o usoara incetinire, pentru ca este posibil ca ritmul accelerat sa nu fie sustenabil pe termen nedefinit", a precizat Radu Craciun, citat de Mediafax.
La inceputul anului, autoritatile prognozau o crestere economica de 6%, comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, de 4,1%. In urma cu doua saptamani, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit insa estimarile oficiale pana la 6,7%, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru. In primele sase luni ale anului, cresterea economica a fost de 7,4%.

Alimentele si textilele, trase in jos de integrare

Dupa aderarea Romaniei la factorul european, industria alimentara, cea textila si sectorul farmaceutic vor fi influentate negativ de fenomenul de integrare, iar domeniile care vor beneficia cel mai mult sunt infrastructura si telecomunicatiile, apreciaza analistul ABN Amro.
"Industria alimentara va fi afectata de normele sanitare care vor fi impuse, cea textila, de relocarea productiei in statele asiatice, iar cea farmaceutica, de norme si de concurenta din domeniu", a afirmat Craciun. Alte domenii care vor beneficia de pe urma aderarii sunt industria auto, cea de prelucrare a lemnului, serviciile, turismul, precum si constructiile, a spus Craciun. Analistul considera ca Romania va atrage anul viitor investitii straine directe (ISD) de aproximativ opt miliarde de dolari, comparativ cu nivelul ISD estimat pentru anul acesta, de circa zece miliarde de euro.
Referitor la inflatie, Radu Craciun este de parere ca indicele preturilor de consum va trebui sa scada dupa aderare.
"Mai periculos decat neatingerea tintei de inflatie pentru 2007 este inversarea tendintei, astfel incat cresterea preturilor sa fie superioara celei din acest an", a mentionat Craciun. Pentru sfarsitul anului 2006, Craciun estimeaza o inflatie care se va incadra in intervalul de variatie de 4-6%, anuntat de Banca Nationala a Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.