Aproximativ 84% dintre elevii Republicii Moldova se opun si doar 16% s-au pronuntat in favoarea acceptarii manualului de "Istorie integrata a Moldovei", care reia tezele staliniste ale poporului si limbii moldovenesti. Acestea sunt principalele rezul
Aproximativ 84% dintre elevii Republicii Moldova se opun si doar 16% s-au pronuntat in favoarea acceptarii manualului de "Istorie integrata a Moldovei", care reia tezele staliniste ale poporului si limbii moldovenesti. Acestea sunt principalele rezultate ale unui sondaj de opinie, desfasurat de catre echipa ziarului pentru tineri "Asta DA", in perioada 19 - 21 septembrie 2006. Introducerea istoriei integrate in scoli a impartit societatea in doua. In aceasta confruntare opinia tinerilor este ignorata, motiv pentru care ziarul "Asta DA" a initiat un sondaj de opinie pe un esantion de 1026 de tineri din noua licee din Republica Moldova, dintre care cinci din Chisinau (Gheorghe Asachi, Onisifor Ghibu, Mircea Eliade, Petru Rares si Hyperion". O prima reactie la desfasurarea sondajului a avut loc in orasul Causeni, unde Svetlana Coliban, colaboratoarea ziarului "Asta DA", a fost amenintata cu excluderea din liceu de catre Valentina Curtev, responsabila de la Directia raionala de invatamant din orasul Causeni, pe motiv ca aceasta a realizat in liceul din localitate un sondaj de opinie referitor la istoria integrata. "Nu aveti nici un drept sa faceti sondaje de opinie. Ii manipulati pe copii. O sa fii exmatriculata din liceu", a amenintat-o Valentina Curtev pe colaboratoarea ziarului. "E posibil sa ne intoarcem inapoi la predarea istoriei romanilor! Era necesar sa veniti sa ne cereti permisiunea. Apoi, copiii trebuiau instruiti despre cum sa raspunda la chestionar", a incercat Curtev sa justifice aceste amenintari. Ziarul pentru tineri "Asta DA" cheama societatea civila sa se solidarizeze pentru a stopa predarea in scoli a istoriei integrate si face apel catre organizatiile neguvernamentale de protectie a drepturilor omului din Moldova sa investigheze acest caz, pentru a preintampina exmatricularea Svetlanei Coliban din liceu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.