Gradini, peisaje, interioare, naturi statice, portrete cu accesorii vegetale. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Fidelis Walch, Nicolae Grant, Jean Neylies, Gheorghe Marculescu, Nico
Gradini, peisaje, interioare, naturi statice, portrete cu accesorii vegetale. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Fidelis Walch, Nicolae Grant, Jean Neylies, Gheorghe Marculescu, Nicolae Stoica.
Altfel spus, dragoste pentru natura intr-o viziune sensibila. Sau "Culorile gradinii in peisajul romanesc". Expozitia, organizata de Sectia de Arta Romaneasca Moderna a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), propune o abordare inedita a unui secol de pictura romaneasca (1850-1955), prin intermediul a 134 de lucrari din patrimoniul MNAR ce ilustreaza o tema plina de sensibilitate si lirism. Selectia operelor permite totodata o sumara trecere in revista a evolutiei picturii autohtone moderne, a interferentelor acesteia cu tendintele si curentele europene care au marcat racordarea sa la marea cultura occidentala. "Parcursul evidentiaza atat continuitatea viziunii traditionale (C.D. Rosenthal - "Scena la fantana", Misu Popp - "Tanara in peisaj"), conservatorismul unor formule (Costin Petrescu - "Misitul", Dimitrie Mihailescu - "Peisaj"), cat si momentele de ruptura care au condus la revolutionarea limbajului plastic (Vasile Popescu - "Parc", Iosif Iser - "Peisaj din Franta"). Vazuta pe rand ca univers exotic sau rustic, ca alegorie si simbol al feminitatii, ca spatiu de relaxare si petrecere a timpului liber sau, dimpotriva, ca loc in care se desfasoara munci de sezon, gradina - in toate aceste ipostaze - este o metafora ce introduce privitorul in intimitatea relatiei artistilor cu natura surprinsa in toata complexitatea si diversitatea ei", explica organizatorii. Tot ei precizeaza ca un foarte util instrument pentru parcurgerea expozitiei este catalogul bilingv romano-francez care opteaza pentru prezentarea cronologica a lucrarilor, furnizand astfel un scurt istoric al picturii romanesti moderne. Pe langa informatii despre tema propusa si lucrarile selectionate, catalogul include si scurte biografii ale tuturor artistilor prezenti in expozitia care face parte din manifestarile pregatite de MNAR cu ocazia Anului Francofoniei.
Expozitia este panotata in Sala Tronului a MNAR si va fi deschisa pentru public pana pe 26 noiembrie. Precizam ca in prima zi de miercuri a fiecarei luni, intrarea este gratuita. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.