Ministerul Finantelor a dat aviz negativ initiativei de stergere a datoriilor istorice ale Termoelectrica, pana in momentul in care va veni un raspuns oficial in acest sens de la Comisia Europeana si Consiliul Concurentei. "Am cerut Ministerului Econ
Ministerul Finantelor a dat aviz negativ initiativei de stergere a datoriilor istorice ale Termoelectrica, pana in momentul in care va veni un raspuns oficial in acest sens de la Comisia Europeana si Consiliul Concurentei. "Am cerut Ministerului Economiei si Comertului sa consulte Comisia Europeana si Consiliul Concurentei. Daca va exista un aviz favorabil din partea Consiliului, vom analiza si noi posibilitatea stergerii datoriilor. Daca nu va trece de Consiliul Concurentei, vom analiza orice alta varianta", a aratat, ieri, secretarul de stat din Finante, Catalin Doica.
Compania de producere a energiei electrice si termice in termocentrale, Termoelectrica, a acumulat, pana in prezent, datorii de circa 44 miliarde de lei noi (1,2 miliarde de euro), 800 de milioane de euro fiind datorii acumulate la stat, in timp ce diferenta este reprezentata de datoriile comerciale, in special imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili si garantate de Ministerul Finantelor. Cu ceva timp in urma, Ministerul Economiei si Comertului (MEC), in subordinea caruia se afla compania, a transmis o cerere catre Consiliul Concurentei in vederea stergerii acestor datorii. Consiliul Concurentei trebuie sa emita o decizie prin care sa arate daca anularea datoriilor reprezinta sau nu ajutor de stat, permis de Uniunea Europeana doar in anumite cazuri. Comisia Europeana si-a transmis, intr-una dintre corespondentele purtate cu autoritatile romane, nedumerirea in ceea ce priveste datoriile acumulate de Termoelectrica. Mai exact, daca pana in iulie 2004, cand s-a inchis capitolul de negociere "Energia", datoriile erau oarecum de inteles, dupa inchiderea acestuia Termoelectrica n-ar mai fi trebuit sa aiba pierderi, si asta pentru ca, in conformitate cu angajamentele asumate si documentele transmise la Bruxelles, preturile acopereau costurile de productie. Iar acum, Comisia Europeana intreaba de unde au aparut costurile si pierderile suplimentare dupa 2004. Raspunsul trebuie sa-l dea Minsiterul Economiei, pe care sa-l transmita Consiliului Concurentei. Dupa analiza completa, Consiliul va emite o decizie. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ca Termoelectrica va intra in faliment in cazul in care Comisia Europeana (CE) si Consiliul Concurentei nu vor aproba planul autoritatilor romane de a sterge datoriile companiei in cadrul programului de restructurare a sectorului energetic. Reprezentantii autoritatii romanesti de concurenta ne-au declarat ca pana in acest moment nu au primit un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene.(A.G.C.; G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.