Istoricul Andrei Pippidi (foto), membru in Comisia prezidentiala pentru analizarea comunismului, a publicat in numarul de saptamana aceasta al revistei "22" o "Precizare" in care afirma ca nu a fost colaborator al fostei Securitati. "Precizez ca n-am
Istoricul Andrei Pippidi (foto), membru in Comisia prezidentiala pentru analizarea comunismului, a publicat in numarul de saptamana aceasta al revistei "22" o "Precizare" in care afirma ca nu a fost colaborator al fostei Securitati. "Precizez ca n-am fost informator al Securitatii, n-am semnat nici un angajament, n-am semnat nici un fel de nota informativa sub numele meu sau vreun pseudonim, iar cu acea institutie n-am avut decat rarele contacte pe care nu le-am putut evita. Nu se va gasi nici un document care sa probeze contrariul, spre dezamagirea inamicilor personali (ai mei sau ai sotiei mele)", sustine Andrei Pippidi in articolul amintit, fara a intra in detalii privind "rarele contacte pe care nu le-am putut evita". "Precizarea" istoricului vine in contextul in care un fost membru al Comisiei, profesorul Sorin Antohi, s-a confesat asupra colaborarii si contactelor sale dese cu Securitatea. Fostul Colegiu CNSAS a studiat in 2002 dosarele acestora fara sa emita insa o sentinta privind actele de politie politica recunoscute acum de Antohi.
Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al Societatii Academice Romane (SAR) si sotia lui Andrei Pippidi a declarat pentru ziarul "Adevarul" ca, de fapt, ar exista "un atac" indreptat impotriva sa. Alina Mungiu-Pippidi, a declarat: "Evident ca vor sa loveasca in mine si cred ca este o tendinta sa-i transformam pe fostii disidenti prezentandu-i pe ei ca pe fostii securisti. In revista 22, Andrei a dat trei paragrafe clare si nu vrea sa mai declare nimic altceva". In timp ce "Catavencu" sugereaza ca persoana vizata ar putea fi un alt membru al Comisiei, Romulus Rusan, istoricul Marius Oprea sustine ca ziarul la care a lucrat s-ar putea referi la Andrei Plesu drept "informatorul din institut". Andrei Plesu i-a scris in 1982 un memoriu lui Nicolae Ceausescu in care recunoaste ca a avut "lungi conversatii" cu un ofiter de Securitate, Vasile Malureanu, pensionat ca general SRI, pe care "l-a informat asupra celor petrecute" in afacerea Meditatiei Transcendentale. El cerea secretarului general al PCR sa fie reprimit in sanul partidului in care se -nscrisese de la 19 ani.
Istoricul Marius Oprea, care conduce Institutul guvernamental care studiaza comunismul, a declarat tot pentru "Adevarul" ca ar putea fi vorba de o tentativa esuata de racolare a lui Andrei Pippidi. "Eu nu cred ca Andrei Pippidi este informator al Securitatii. Puteti sa o luati ca o parere personala. Vreau insa sa mai spun ca, in 2002, Andrei m-a intrebat ce inseamna dosar de retea. Isi facuse atunci cerere la CNSAS sa-si vada propriul dosar. Atunci, eu i-am spus ca daca este un dosar de retea in care nu apare nimic despre el, inseamna ca este vorba de o recrutare esuata. Asta este mai degraba de bine pentru el. Nu stiu ce o fi adus noul val de dosare, dar eu pot sa discut din punct de vedere tehnic si uman", a precizat Oprea. Andrei Pippidi a fost conducatorul Institutului Roman pentru Istorie Recenta pana in august 2002, cand a fost inlocuit la conducerea acestui institut de catre Marius Oprea in cursul unei vizite in tara a istoricului britanic Denis Deletant, membru in colegiul director al IRIR. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.