Romania are aproximativ 23.000 de scoli, dar numai pentru jumatate s-a reusit obtinerea autorizatiei sanitare de functionare inainte de 15 septembrie. 4.000 de unitati de invatamant au fost sau vor fi retrocedate fostilor proprietari. Scoli vec

Romania are aproximativ 23.000 de scoli, dar numai pentru jumatate s-a reusit obtinerea autorizatiei sanitare de functionare inainte de 15 septembrie. 4.000 de unitati de invatamant au fost sau vor fi retrocedate fostilor proprietari.

Scoli vechi, retrocedate, care stau sa se darame sau care asteapta ca primariile sa realizeze licitatii pentru a fi reparate. Asa arata institutiile de invatamant din Romania cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar. Aceeasi imagine pe care o prezinta presa an de an, chiar daca sumele alocate pentru reparatii sunt de ordinul miliardelor. Autoritatile locale, caci scolile se afla in subordinea acestora de vreo casiva ani, nici macar nu stiu sa cheltuiasca banii pe care ii primesc. Conform Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) din cele 23.303 de scoli si gradinite, doar 13.257 au primit autorizatie sanitara pentru anul scolar 2006-2007. Motivele sunt diverse: 4.868 de scoli si 3.439 de gradinite nu au alimentare cu apa, 3.748 de scoli si 3.017 de gradinite nu au instalatii sanitare decente, iar in 1.002 de scoli si 946 de gradinite este necesara reabilitarea sistemului de incalzire.
CLADIRI VECHI. Dupa datele aceluiasi raport al MAI, doar 40% din cladirile scolare sunt construite dupa anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate. De asemenea, circa 4.000 de unitati scolare au fost sau vor fi retrocedate catre fostii proprietari. Cele mai multe cereri de retrocedare au fost inaintate de comunitatile religioase. Biserica Greco-Catolica se afla pe primul loc, cu 3.500 de revendicari.
DIN CHIRPICI. In mediul rural, aproape 7% dintre scoli au peretii din chirpici si din lemn. Mai mult, 44% din cladirile scolare sunt construite cu plansee din lemn, iar 8% sunt cladiri cu invelitori din carton asfaltat, sita si stuf.
Si asta in conditiile in care ministerul a primit in aceasta vara bani de la Guvern in doua transe. Potrivit ministrului Educatiei, Mihail Hardau, sistemul de invatamant a beneficiat de doua rectificari bugetare, in mai si iulie. La rectificarea din mai a primit 555 milioane de lei (157 milioane de euro), din care 355 milioane de lei au fost alocate pentru proiecte, iar restul pentru salarii. Cea de-a doua transa bugetara a fost in luna iulie, cand MEdC a primit 1.362 milioane de lei (389 milioane de euro), din care 1.058 pentru proiecte. In urma rectificarii bugetare din luna iulie au mai fost alocate 184,9 milioane de lei pentru investitii, reabilitari, consolidari si reparatii capitale in 805 scoli. Exista insa promisiuni din partea ministrului Educatiei, care spune ca la nivel national vor fi construite 752 de gradinite, in special in zonele cu natalitate ridicata. De asemenea, in programul de investitii al Ministerului Educatiei mai figureaza reabilitarea termica, in maximum doi ani, a tuturor scolilor din tara, recurgandu-se la demolarea sobelor si crearea de sisteme centralizate de incalzire a salilor de clasa.
SUPLINITORI.Mai mult decat atat, scoala incepe si cu un deficit de profesori titulari, tinand cont ca din cele circa 260.000 de cadre didactice, numai 180.000 sunt titulari. Restul sunt suplinitori, fie ei calificati sau in curs de calificare.

Deschidere de an scolar cu avertizari

CAZ. Pentru unele clase, Primaria a gasit bani de curatenie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.