Dupa carnea de vitel, a venit randul spirtoaselor sa fie analizate, gustate si decantate de expertii europeni. Acum, dorinta lor este sa stabileasca dincolo de orice dubiu care sunt ingredientele permise la prepararea ""adevaratei"" votci. Arde g

Dupa carnea de vitel, a venit randul spirtoaselor sa fie analizate, gustate si decantate de expertii europeni. Acum, dorinta lor este sa stabileasca dincolo de orice dubiu care sunt ingredientele permise la prepararea ""adevaratei"" votci.

Arde gatul, incalzeste inima, apara de frig mai bine ca pufoaica. Se poate consuma in pahare de sticla, cani de tabla sau recipiente elegante cu picior si umbreluta. Pentru cei mai multi europeni, aici se rezuma cam tot ce vor sa stie despre votca. Nu insa si pentru expertii din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, care se reunesc la Bruxelles pentru a stabili clar si limpede, precum spirtoasa in cauza, care trebuie sa fie ingredientele ""oficiale"" ale unei votci autentice, transmite BBC.
DOUA TABERE. Consultarea s-a dovedit necesara, pentru ca unele state membre sunt de acord ca orice ingredient natural, produs agricol de felul lui, este acceptabil pentru prepararea bauturii. Argumentele lor sunt ca unele tipuri de votca se fac pe baza de sfecla sau trestie de zahar, altele au drept ingredient principal fructele sau chiar siropul de artar, in vreme ce diversi producatori folosesc cartoful, graul, secara sau orzul.
In tabara cealalta se afla tarile ai caror experti sustin ca adevarata votca este doar cea fabricata din cartofi sau cereale. In acest grup figureaza state pe care istoria si pozitia geografica le indreptatesc la un cuvant greu de spus: Finlanda, Suedia si Polonia. Lor li se alatura Germania si Marea Britanie.
ACEEASI MARIE. Dezbaterea are la baza argumente care tin mai degraba de teoria pura decat de diferentele reale de gust intre votca din cereale, de pilda, si cea pe baza de fructe. Exista, e drept, diferente la capitolul miros sau aroma, dar si la alte capitole mentionate de voluntarii care au testat, pentru reporterul BBC, diverse tipuri de votca. Unele ""aluneca"" mai bine, altele ""pisca"" mai insistent, iar altele pot avea un damf chimic. Aceste diferente nu trebuie insa puse 100% pe seama ingredientelor, cred expertii.
""Probabil ca procesul de distilare are un rol mai important in gustul final decat materia bruta utilizata"", estimeaza ei.

VOTCA, VITEL...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.