Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a contestat in instanta hotararea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in cazul judecatoarei Florica Bejinaru (foto), motivand ca decizia nu a fost data cu majoritate de voturi. Minis
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a contestat in instanta hotararea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in cazul judecatoarei Florica Bejinaru (foto), motivand ca decizia nu a fost data cu majoritate de voturi. Ministrul a depus o contestatie la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei 255/6 iulie 2006 a CNSAS prin care s-a admis contestatia formulata de Florica Bejinaru impotriva deciziei CNSAS 166/18 mai 2006, care stabilea ca judecatoarea a facut politie politica. Macovei a solicitat inca din luna februarie a acestui an efectuarea unor verificari cu privire la posibila calitate de agent sau colaborator al organelor securitatii ca politie politica a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. "In 18 mai 2006, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securitatii cu privire la dna Bejinaru, in prezent membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, precum si faptul ca a facut politie politica in calitate de colaborator al Securitatii. Ulterior, prin Decizia nr. 255/06.07.2006, aceeasi institutie a revenit si a decis ca nu a facut politie politica", se arata intr-un comunicat al MJ.
Ministrul Justitiei a solicitat Colegiului CNSAS procesul verbal de sedinta, pentru a vedea temeiurile care au stat la baza luarii deciziei CNSAS din luna iulie 2006 de admitere a contestatiei formulate sau ce alte probe noi au intervenit in dosarul judecatoarei Florica Bejinaru de natura sa schimbe radical verdictul initial. CNSAS nu a dat curs solicitarii ministrului Justitiei, motivand ca procesul verbal este secret de serviciu. Macovei cere in contestatia depusa la Curtea de Apel Bucuresti anularea Deciziei Colegiului CNSAS din data de 6 iulie 2006, intrucat, printre altele, aceasta nu a fost adoptata cu majoritate de voturi si nu a fost motivata.
Acuze la adresa lui Macovei
Judecatorul Florica Bejinaru a declarat, ieri, ca solicita Parchetului instantei supreme sa faca verificari cu privire la unii membri ai CNSAS, acuzandu-l totodata pe ministrul Justitiei de acte de politie politica exercitate prin presiuni mediatice. "Sustin ca ceea ce mi se intampla este un act de politie politica exercitat prin presiuni mediatice de ministrul Justitiei Monica Macovei, care a afirmat: <<Aici ar trebui ca ceilalti membri CSM, colegii ei, sa discute cu ea. Pana acum au protejat-o si i-au spus sa nu isi dea demisia, dar poate sa isi schimbe aceasta atitudine. Daca nu, vor vedea saptamanal in presa cate un articol pe tema asta care afecteaza credibilitatea institutiei>>", se arata in scrisoarea judecatoarei Bejinaru, citata de Mediafax.
Astazi, Consiliul Superior al Magistraturii va lua in discutie solicitarile a doua organizatii privind demisia judecatoarei Florica Bejinaru. In sedinta din 22 august, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, a cerut ca Florica Bejinariu sa-si dea demisia intrucat nu-si mai poate da votul in Consiliu asupra carierei magistratilor, in conditiile in care moralitatea judecatoarei este pusa la indoiala de faptul ca ar fi colaborat cu Securitatea. In 21 august, cu o zi inainte ca CSM sa discute sesizarea AMR privind cazul Bejinaru, organizatia SoJust a cerut demisia judecatorului din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, precum si a tuturor magistratilor care au fost agenti, informatori sau colaboratori ai Securitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.