In ZIUA de ieri am publicat in premiera in presa romana una dintre notele informative ale parintelui Iustin Marchis, in prezent paroh al Bisericii Stavropoleos din centrul Bucurestiului. Colegul meu Victor Roncea nu a sesizat insa faptul ca relataril
In ZIUA de ieri am publicat in premiera in presa romana una dintre notele informative ale parintelui Iustin Marchis, in prezent paroh al Bisericii Stavropoleos din centrul Bucurestiului. Colegul meu Victor Roncea nu a sesizat insa faptul ca relatarile praintelui contin multe neclaritati si chiar minciuni. Sa le mentionam. Prima minciuna: in fata cladirii CNSAS, dupa vizita de trei ore la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu, in data de 22 august, parintele Marchis a sustinut, textual: "Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rand despre cineva la Securitate!". Apoi, brusc, in emisiunea Oamenii Realitatii a lui Cornel Nistorescu de marti, 29 august, dupa ce coordonatorul Civic Media a declarat ca exista date privind o posibila colaborare a fostului staret de la manastirea Cheia cu Securitatea, lui Marchis, ca si Monei Musca, a inceput sa-i revina memoria. "Parca am dat trei-patru note", a spus preotul membru al Grupului pentru Dialog Social inca din 1990. "Dar le-am dat Ministerului Cultelor", a sustinut acesta. A doua zi, dupa ce a intrat in posesia unuia din dosarele sale de la CNSAS, parintele Marchis i-a transmis lui Victor Roncea ceea ce el sustinea ca reprezinta dovezi ale faptului ca nu a facut politie politica. Ce sa vezi? Pe cateva din notele sale informative scrise cu manuta sa se afla si antetul institutiei: Ministerul de Interne - I.J. Prahova/Securitate si Strict Secret/Exemplar unic. A doua minciuna. Ce alte surprize ne mai ascunde parintele Marchis, formator de opinie aflat pe lista "Voci curate" a Asociatiei Civic Media, ca membru GDS? Prezentam astazi alte doua note din dosarul sau, care releva atentia pe care o acorda parintele unor diplomati straini care veneau la manastirea Cheia. Este de notat faptul ca la momentul in care acesta devenise staret la Cheia, aici se instala unul din cele mai importante Centre de comunicatii prin satelit ale Romaniei, intreaga zona devenind astfel obiectiv zero al Securitatii. Un om cunoscut de Securitate inca de la inceputul anilor '70, de la manastirea Cozia, dupa cum marturiseste insusi parintele, putea fi preferat de organele secrete. In tot cazul, observand numerotatia notelor remise redactiei de catre Iustin Marchis, gasim inclusiv fila ce poarta numarul 138. Asadar, un dosar "baban", dupa cum exprimarea unor membri ai CNSAS. Daca parintele nu are nimic de ascuns, ii solicitam sa publice intregul sau dosar pe Internet, iar CNSAS sa-i caute si alte informari in dosarul generalului Mihai Caraman, de exemplu. Pana atunci, noi prezentam opiniei publice inca doua note pentru a decide singura in ce categorie se inscriu aceste acte. Iustin Marchis a pacatuit. Dumnezeu sa-l ierte! (L.I.)
Ministerul de Interne Strict Secret
I.J. Prahova/Securitate Ex. unic
Serviciul III
Nr. 302/ M.I./ -- -/ 24.10.1987
Nota privind pe sotia ambasadorului elvetian (...)
Sotia ambasadorului elvetian este indragostita de manastirea Cheia si zona Cheia, unde isi aduce in vizita rudele si prietenii in drum spre Poiana Brasov.
La ultima vizita, cu un verisor din Elvetia, mi-a spus ca editorul ghidului Halway a prezentat in ghidul Europei Romania dupa materialele furnizate de reprezentantii romani in Elvetia. Am mai intalnit-o in vara la o expozitie de pictura in Bucuresti, cu care ocazie am schimbat cateva fraze. Este in varsta de circa 48 de ani, o fire evlavioasa si iubitoare de frumos si care ori de cate ori poate viziteaza tara si o recomanda si celor din familie si prietenilor, vorbind despre valorile romanesti.
24 oct. 1987
Nota de protocol
Joi, 14.01.1988, am primit un telefon de la Ambasada Austriei prin care se anunta ca d-l ambasador al Austriei la Bucuresti doreste sa viziteze manastirile Cheia si Suzana in data de 17.01, anul curent, daca timpul va fi favorabil.
Dupa ce am anuntat organele locale si am luat legatura cu maica stareta de la Suzana, am adus si la cunostinta Relatiilor Externe aceasta probabila vizita.
Duminica, 17.01, la orele 11, d-l ambasador (---) cu masina CD 121, insotit de o salariata a Ambasadei, cetateanca romana de origine germana, din Sibiu, care a servit si de translator, cand nevoia a cerut-o, a sosit la manastirea Cheia.
L-am intampinat la venire si apoi l-am condus in biserica mare a manastirii. (....)
17.01.1988


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.