Guvernul de la Budapesta studiaza posibilitatea de a nu permite accesul liber al romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Ungaria dupa 1 ianuarie 2007. Extrem de aprinsa la Londra, dezbaterea cu privire la accesul pe piata europeana a muncii a
Guvernul de la Budapesta studiaza posibilitatea de a nu permite accesul liber al romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Ungaria dupa 1 ianuarie 2007.

Extrem de aprinsa la Londra, dezbaterea cu privire la accesul pe piata europeana a muncii a romanilor si a bulgarilor a ajuns si la Budapesta. Potrivit presei din tara vecina, autoritatile ungare iau si ele in calcul posibilitatea de a amana momentul in care cetatenii celor doua state programate sa se alature UE in 2007 vor putea munci fara restrictii in Ungaria.
Informatia a fost publicata de cotidianul Nepszábadsag si preluata de postul BBC. Este citat un director din cadrul Ministerului Muncii si Problemelor Sociale care a subliniat ca sensibila tema face obiectul unui studiu aflat in curs de elaborare.
Potrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria urmareste cu atentie de ce ""tratament"" vor avea parte muncitorii romani si bulgari din partea celorlalte state membre ale Uniunii. ""Daca alte tari membre din Uniune isi vor inchide granitele lor in fata fortei de munca din Romania si Bulgaria, si Ungaria va fi nevoita sa aplice masuri de restrictie pentru prevenirea paralizarii pietei muncii"", a spus directorul Maria Lad"" in interviul din ziarul Nepszábadsag.
FIECARE PENTRU EL. Statele europene depind, cumva, unele de celelalte in astfel de decizii. Daca majoritatea tarilor amana primirea imediata si fara conditii a muncitorilor din noile state membre, restul se tem ca toti lucratorii se vor inghesui pe teritoriul lor, blocandu-le piata muncii. De altfel, prevederile europene sunt clare: fiecare guvern national are dreptul de a intarzia primirea constructorilor, medicilor sau instalatorilor romani si bulgari pentru o perioada ce poate varia de la doi la sapte ani de la aderarea celor doua state. La fel s-a procedat in cazul tarilor care s-au alaturat Uniunii la 1 mai 2004. Majoritatea membrilor UE s-a limitat la o restrictie de doi ani pentru muncitorii polonezi, cehi sau baltici.
Maria Lado a precizat, pentru BBC, ca in prezent numarul lucratorilor romani sositi legal in fiecare an pe teritoriul ungar este de 30.000-40.000. Majoritatea aleg sa munceasca in constructii si in sectorul de alimentatie publica. In schimb, numarul celor angajati ilegal este apreciat la peste 100.000. ""In primul semestru din acest an au fost eliberate 32.500 de autorizatii de munca, din care circa 2.000 pentru munci intelectuale"", a mai spus oficialul ungar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.