Pretinsul ministru transnistrean al Securitatii, Vladimir Antiufeev, a declarat ca exploziile de la 6 iulie si 13 august din reteaua de transport public de la Tiraspol constituie rezultatul unor acte teroriste. CHISINAUL, VINOVAT. Antiufeev a lasat
Pretinsul ministru transnistrean al Securitatii, Vladimir Antiufeev, a declarat ca exploziile de la 6 iulie si 13 august din reteaua de transport public de la Tiraspol constituie rezultatul unor acte teroriste.
CHISINAUL, VINOVAT. Antiufeev a lasat sa se inteleaga ca responsabili de producerea celor doua explozii sunt Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau si Ministerul de Interne al Republicii Moldova. El a proferat ofense la adresa ministrului moldovean de Interne, Gheorghe Papuc, pe care l-a numit ""un nebun care se inspira din retorica fascista a sefului sau, Vladimir Voronin"". Scopul urmarit de comanditarii celor doua explozii este destabilizarea situaitiei din regiune pentru a indeparta populatia de actuala administratie.
Nu aceeasi parere o are insa politologul basarabean Oazu Nantoi. El sustine ca cele doua explozii de la Tiraspol sunt rezultatul reglarii de conturi dintre doua bande mafiote. ""Deflagratiile au legatura cu referendumul ce urmeaza sa aiba loc in Transnistria la 17 septembrie si cu alegerile presedintelui Transnistriei, anuntate pentru decembrie 2006. Este evident ca actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, si Kremlinul nu au nevoie de destabilizarea situatiei din regiune. Dimpotriva, si Smirnov, si Moscova sunt interesati ca referendumul sa decurga cat mai organizat, pentru ca dupa aceasta sa se anunte despre caracterul democratic al acestui exercitiu electoral"", a spus Nantoi.
SMIRNOV PIERDE TEREN. Politologul sustine ca vina pentru lipsa de securitate in regiune va fi pusa in carca Ministerului Securitatii si a conducatorului acestuia. Nantoi presupune ca adeptii destabilizarii situatiei social-politice din Transnistria incearca sa obtina inlaturarea ""principalului pilon al regimului Smirnov"", ministrul Securitatii, Vladimir Antiufeev. ""In acest caz, Smirnov va pierde sustinerea omului care in toti acesti ani i-a asigurat rezultatul necesar in alegeri"", a conchis Nantoi. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.