E renumita in toata tara. Vin sa se trateze aici si turisti straini. De la batrani, pana la cei mai tineri. Baza de tratament din Caciulata e la fel de cautata ca si pe vremuri. Cel putin asta spun medicii locului. Intinsa pe o suprafata de apr

E renumita in toata tara. Vin sa se trateze aici si turisti straini. De la batrani, pana la cei mai tineri. Baza de tratament din Caciulata e la fel de cautata ca si pe vremuri. Cel putin asta spun medicii locului.

Intinsa pe o suprafata de aproape doua hectare, baza de tratament din statiunea valceana Caciulata este cea mai mare din tara. Aici se fac in jur de 6.000 de proceduri pe zi si se trateaza boli digestive, hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, tulburari metabolice si nutritionale, afectiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos periferic, stari reumatismale si posttraumatismale, ginecologice, dermatologice, cardiovasculare etc.
In 1869 imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, apa care i-a fost trimisa in Franta. In 1893, apa minerala din statiunile gemene Caciulata-Calimanesti a obtinut medalia de aur la Expozitia Internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Faima apelor minerale sulfuroase i-a adus la Caciulata, de-a lungul vremii, pe primul ministru comunist Constantin Dascalescu, pe fostii presedinti ai Moldovei, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, ambasadori, parlamentari. Arbitrul Alexandru Deaconu, aflat pe lista FIFA, a ajuns la baza de tratament din Caciulata in urma unui accident de masina. ""A venit aici pe pat. A fost ambitios, a avut nevoie de multa recuperare, dar acum merge de nu-l mai cunosti. Nici nu spui ca a avut probleme"", se mira medicul Ion Stanescu.

MAI SUNT NECESARE TRATAMENTELE BALNEARE? Intr-o discutie cu primul medic pe care l-a avut Baza de Tratament Caciulata, Gheorghe Mamularu (care a detinut si functia de director medical al statiunii), acesta a ridicat o problema interesanta: la ora actuala, in lumea contemporana mai prezinta interes tratamentul balnear? Acum, cand numarul de medicamente de pe piata este cu certitudine foarte mare. O adevarata explozie de pastile si pastilute pentru toate afectiunile. Si pe langa aceste pilule sofisticate, medicina moderna a ajuns la un nivel atat de ridicat incat se realizeaza, cu succes, transplante de organe. Asadar, avand in vedere cuceririle stiintei in domeniul medicinei, se pune fireasca intrebare: mai sunt necesare tratamentele cu factori naturali, cum ar fi apele minerale, namolurile terapeutice, lacurile, climatul? ""Tinand cont de cateva consideratiuni ale starii de sanatate din prezent, cred ca factorii naturali isi gasesc locul lor si indicatiile terapeutice. Iata despre ce este vorba - spune doctorul Mamularu. La ora actuala s-a prelungit durata medie de viata, ajungandu-se pana la 70-75 de ani, ceea ce duce, firesc, si la uzura organismului. Se intalnesc foarte des bolile, asa-zise, vegetatative (bolile reumatismale, cardiovasculare, hepato-biliare, digestive). O alta problema este ca medicamentele noastre, pe langa efectele lor benefice, au si efecte secundare. Este vorba despre numitele intoxicatii alergice, care de multe ori apar dupa administrarea acestor medicamente. Sa nu uitam, medicamentele sunt destul de costisitoare si se repercuteaza negativ asupra veniturilor familiale."" Totusi, in ce masura factorii naturali se justifica in terapeutica actuala?

PRACTICA. Profesorul Furtuna, intr-o demonstratie de ""elongatie""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.